Zoeken
  • Dr2 RES Academie

RES nieuwsbrief 28 augustus

We zien dat veel mensen de RES nieuwsbrief lezen. Wij zijn benieuwd naar de relevantie van het nieuws voor uw werkzaamheden. Welke informatie omtrent de RES ontbreekt voor het uitvoeren in uw werkzaamheden en wat is uw grootste uitdaging met betrekking tot de RES? Uw antwoorden helpen ons om de nieuwsbrief beter op te stellen.


Dr2 RES academie nieuwsbrief

Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


In de kranten

PBL: verduurzamen eigen woning is nu niet rendabel | AD, 25 augustus

Zonder extra subsidies is het verduurzamen van woningen niet rendabel voor veel huizenbezitters, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving. Hoofdonderzoeker Frans Schilder legt uit waar de pijnpunten zitten. ⇒ Link naar dit artikel.


Energieneutraal maken van huizen levert eigenaar geen winst op, integendeel | Volkskrant, 24 augustus

Het aardgasvrij maken van woningen blijkt zelfs met alle subsidies niet te doen. De investering die nodig is om een huis energieneutraal te maken blijkt veel groter dan de winst die het lagere energieverbruik kan opleveren. ⇒ Link naar dit artikel.


Planbureau: verduurzamen eigen woning voor vrijwel niemand rendabel | FD, 23 augustus

Zonder extra overheidsmaatregelen worden huiseigenaren die van het gas af moeten op kosten gejaagd. Met de huidige regelingen is het namelijk voor vrijwel niemand rendabel om zijn huis te verduurzamen. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (Pbl) in een maandag gepubliceerd onderzoek. ⇒ Link naar dit artikel.


Drie graden opwarming komt snel dichterbij | NRC, 28 augstus

Al over een halve eeuw kan de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zo hoog zijn, dat het minimaal 2,6 graden warmer wordt. ⇒ Link naar dit artikel.


Onderzoek: Veilig pensioen kan zonder fossiele brandstoffen | Volkskrant, 28 augustus

Pensioenfondsen kunnen zonder pijn afscheid nemen van beleggingen in fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. In wiskundige modellen presteren 'fossiele' aandelen niet significant beter dan andere, stellen twee Groningse onderzoekers. ⇒ Link naar dit artikel.


’Van klassenstrijd wordt wereld niet duurzamer’ | Telegraaf, 28 augustus

De industrie kreeg er flink van langs in een notitie van Milieufederatie. Grote vervuilers blijven subsidie slurpen, liet de organisatie de wereld weten. Deze beeldvorming stoort Hans Grünfeld. ,,Omdat de werkelijkheid anders is. Maar die krijgt de burger niet te horen.” ⇒ Link naar dit artikel.


Je huis verduurzamen kost geld. Hoe erg is dat, afgezet tegen de winst voor het klimaat | Nederlands dagblad, 28 augustus

Investeren in een duurzame woning is voor de eigenaar lang niet altijd rendabel, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. Maar hoe erg is dat, afgezet tegen de winst voor het klimaat? ⇒ Link naar dit artikel.


Kolen, gas en olie niet nodig voor pensioen | Trouw, 27 augustus

Rendement - Argumenten van pensioenfondsen om fossiel te beleggen, kloppen niet, aldus wetenschappers. Voor de opbrengst en invloed hoeft het niet. ⇒ Link naar dit artikel.


Gasketel wint het nog altijd van duurzaam alternatief | Trouw, 27 augustus

Nog nooit zijn zoveel hoogrendementsketels aangeschaft als in 2019, zegt actiegroep Natuur & Milieu: 450 duizend stuks. De cijfers komen uit de jaarlijkse Gasmonitor van de organisatie en passen in een trend die al jaren gaande is. ⇒ Link naar dit artikel.


Drie meest interessante projecten | Analyse Nederland, 26 augustus

Op 23 juli 2020 tekenden Papierfabriek Doetinchem, Waterstromen en Waterschap Rijn en IJssel een overeenkomst om restwater van de papierfabriek duurzaam te behandelen en hiermee biogas op te wekken. Dit zal een besparing van 2300 ton CO2 per jaar opgaan leveren. ⇒ Link naar dit artikel.


Duurzame energieoplossingen aangenaam voor iedereen | Analyse Nederland, 26 augustus

Veel nieuwe huizen worden al op een duurzame manier gebouwd. Steeds meer huizen gaan van het gas af en de zonne- en windparken in Nederland ontwikkelen zich in rap tempo. ⇒ Link naar dit artikel.


Denk bij energiebeleid ook aan koelen | Trouw, 26 augustus

Over ruim een jaar moeten gemeenten plannen klaar hebben om alle steden, buurten en dorpen van het aardgas af te helpen. Onder het devies 'Aardgas = warmte', ligt de nadruk op de vraag aan warmte in de gebouwde omgeving. Daarbij klinkt vooral de roep om lokale warmtenetten aan te leggen. De vraag naar koeling wordt hierbij vaak niet betrokken, terwijl deze ook energie kost. ⇒ Link naar dit artikel.


Het kan wél, je huis betaalbaar verduurzamen | Trouw, 26 augustus

Van het gas af en wonen met meer comfort bij dezelfde maandlasten. Dat kan best, zeggen milieudeskundigen. 'Er zijn mogelijkheden genoeg.' ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio

Schrappen turbines Heesch West verandert energieklus Bernheze niet

HEESCH - Het schrappen van windturbines op Heesch West heeft geen gevolgen voor de zogeheten RES-opgave van Bernheze, de hoeveelheid duurzame energie die de gemeente moet gaan leveren. Dit meldt wethouder Rien Wijdeven in een schrijven aan de gemeenteraad. ⇒ Link naar dit artikel.


CDA Medemblik wil project Wieringerhoek deel laten uitmaken van de RES

MEDEMBLIK – Nederland werkt aan de RES, de Regionale Energie Transitie, om in 2050 duurzaam opgewekte energie te leveren. Zo ook in de gemeente Medemblik waar de afgelopen maanden 47 lokale en regionale bijeenkomsten zijn geweest waar ± 1500 mensen op af zijn gekomen. ⇒ Link naar dit artikel.


Digitale bijeenkomst in Heemstede over concept Regionale Energie Strategie (RES)

HEEMSTEDE - De gemeente houdt woensdag 2 september om 20.00 uur een digitale bijeenkomst over de concept Regionale Energie Strategie (RES). Inwoners hebben dan gelegenheid om suggesties, ideeën en wensen over de RES aan de gemeenteraad kenbaar te maken. Eind september vergadert de gemeenteraad over dit onderwerp. ⇒ Link naar dit artikel.


Heeze-Leende sorteert voor op natuurruil rond windmolens

HEEZE-LEENDE - Milieugroeperingen, ZLTO en veel mensen in de lokale politiek schrokken van het concept regio-energieplan. Heeze-Leende zou daarin wel veel natuur inleveren voor windmolens. Maar dat zit heel anders, aldus wethouder Toon Bosmans (PvdA). ⇒ Link naar dit artikel.


BESLUIT ZONNEPARKEN OVERVALT FRIESE GEMEENTEN

Plannen van de provincie Fryslân om de verordening Romte te wijzigen vallen niet in goede aarde bij Friese gemeenten. De provincie wil graag beperkingen opleggen aan de realisatie van grootschalige zonneparken en daar zijn de gemeenten niet blij mee. ‘De manier waarop het voorbereidingsbesluit is genomen verdient geen schoonheidsprijs.’ ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

VPRO Tegenlicht Meet Up over energietransitie

BREDEVOORT – Op vrijdagavond 11 september verzorgt de Koppelkerk in Bredevoort opnieuw online een VPRO Tegenlicht Meet Up vanuit de reeks ‘De Maatschappij van Morgen.’ Dit keer staat Energietransitie centraal. Zoals gebruikelijk start de avond via Zoom met het terugkijken van een VPRO Tegenlicht documentaire over de Energietransitie. ⇒ Link naar dit artikel.
8 keer bekeken0 reacties