Zoeken
  • Dr2 RES Academie

RES in het nieuws: Nieuwsbrief 22. Vrijdag 17 april 2020

De RES in het nieuws met deze week: "Stroom kostte voor het eerst minder dan niks dankzij wind en corona, "Uitstel, geen afstel van CO₂-heffing", en "Snelle energietransitie kost A’veen miljard". Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar Boi@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Klimaatneutrale energiescenario’s 2050 | 15 april

Minister Wiebes (EZK) formuleert samen met Gasunie, Tennet en regionale netbeheerders vier klimaatneutrale energiescenario’s 2050. Deze vormen de eerste stap van de Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050. De netbeheerders gebruiken de scenario’s om te komen tot zogenoemde infrastructuur-ontwikkelpaden, zijnde routekaarten met beslismomenten, gemene delers (zoals no-regret oplossingen). De volgende scenario’s zijn geïntroduceerd:

- ‘Regionale sturing’

- ‘Nationale sturing’

- ‘Europese CO2-sturing’

- ‘Internationale sturing’

⇒ Link naar dit artikel.


In de kranten

Extra haven aan het Noordzeekanaal voor de wind, akkoord van het kabinet voor de aanleg van de Energiehaven toont het belang van de regio voor de windoffshore | Noordhollands Dagblad, 17 april

Opnieuw een enorme opsteker voor de windenergiesector in de IJmond. Een jaar nadat energiegigant Vattenfall koos voor de IJmondhaven als uitvalsbasis voor windparken op zee, kwam daar donderdag het bericht dat het Rijk akkoord gaat met de aanleg van de Energiehaven aan het Noordzeekanaal in Velsen-Noord, tegen het terrein aan van staalbedrijf Tata Steel.

⇒ Link naar dit artikel.


Stroom kostte voor het eerst minder dan niks dankzij wind en corona | Volkskrant, 14 april

Voor het eerst in de geschiedenis was de stroomprijs in Nederland gemiddeld over een hele dag negatief. Wie stroom produceerde op Tweede Paasdag, moest bijbetalen.

⇒ Link naar dit artikel.


Oud-Nam-ingenieur draaide de gaskraan dicht van het energieslurpende zwembad | Trouw, 13 april

Zwembaden zijn notoire energieslurpers. In het Drentse Tynaarlo wist Barend Lukkien dat te doorbreken. Met opvallende resultaten. Deel 5 van een serie over duurzaamheid en sport. ⇒ Link naar dit artikel.


100.000 woningen snel van aardgas af zonder meerkosten huurder | Telegraaf, 15 april

De warmtevoorziening van 100.000 huurwoningen wordt versneld verduurzaamd, zonder dat de gemiddelde huurder meer gaat betalen dan bij de gasrekening. Dat hebben de branchevereniging


van woningcorporaties Aedes en vijf warmtebedrijven afgesproken. ⇒ Link naar dit artikel.


Uitstel, geen afstel van CO₂-heffing | FD, 13 april

Het uitstel van de de CO₂-heffing voor de industrie vanwege de coronacrisis, waarover het FD donderdag berichtte, is de jongste in een reeks uitgestelde klimaatmaatregelen. Begin deze maand liet klimaatminister Eric Wiebes al weten dat ook maatregelen om te voldoen aan het Urgenda-vonnis langer op zich laten wachten. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio

’Druk klimaatbesluiten er niet even snel doorheen’

Nu de coronacrisis alle aandacht opeist, ontbreekt voldoende controle van de volksvertegenwoordiging op bestuurlijke besluiten en kraakt de democratie. Dat stelt Sonny Spek, wijzend op het aanstaande besluit over de regionale uitrol van het Klimaatakkoord. ⇒ Link naar dit artikel.


Eindelijk akkoord over de aanleg van de Energiehaven bij Tata Steel. De initiatiefnemers reageren verheugd: ’De ambitie om de IJmond uit te groeien tot het centrum van wind op zee in Nederland is een stuk dichterbij gekomen’

Ijmond - Na jaren van overleg is besloten dat de voormalige Averijhaven bij het Tata Steel-terrein een energiehaven wordt. ⇒ Link naar dit artikel.


Snelle energietransitie kost A’veen miljard

Amstelveen - Wat het rechtse Amstelveen met de linkse broer Amsterdam gemeen heeft, is dat beide in 2040 van het gas af willen. Landelijk denkt men pas in 2050 zover te zijn, maar de hoofdstad loopt daar graag tien jaar op vooruit, met Amstelveen, waar de VVD de grootste fractie is, in haar kielzog. ⇒ Link naar dit artikel


Vooral regierol voor college in energietransitie

Den Haag - In zijn vrijdag gepubliceerde ontwerp Stedelijk Energieplan zet het college vooral in op bestaande technieken waaronder elektriciteit, geothermie (warmte uit de aarde), aquathermie (warmte uit water) en restwarmte. Samen met bewoners en eigenaren van gebouwen, zo geeft verantwoordelijk wethouder Van Tongeren aan, wordt wijk voor wijk gekeken met welke oplossingen en in welk tempo dit gebeurt. ⇒ Link naar dit artikel.


Bert Wassink: "Coronacrisis is goed moment om na te denken over energietransitie"

Friesland - Inwoners van Fryslân kunnen de komende drie weken on-line aangeven hoe ze betrokken willen worden bij plannen voor schone energie. De Friese overheden willen de energievoorziening verduurzamen en betrekken de bevolking daar graag bij. ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

Energienieuwsbrief De Boortoren

In deze 189e editie van De Boortoren van FD-redacteur Bert van Dijk onder andere aandacht voor zorgen over het gebrek aan inspraak bij de ontwikkeling van regionale energiestrategieën, een historisch olie-akkoord en uitstel van de CO₂-heffing. ⇒ Link naar dit artikel.


RWE: 'Zonder biomassa gaan we de klimaatdoelen niet halen'

Wind en zon zijn de drijvende krachten achter de energietransitie, maar er is meer nodig om de klimaatdoelen te halen. Biomassa speelt daarin een cruciale rol, zegt Taco Douma, directeur kolen-, gas- en biomassacentrales bij RWE. Door reststromen te gebruiken, kan dat ook op een duurzame manier. Een van die reststromen is bagasse, een vezel van suikerrietafval. ⇒ Link naar dit artikel.


Waterstoflobby

’Ik krijg vooral buikpijn van de waterstoflobby,’ vertelde een ervaren collega-journalist me, toen we vorig jaar eens gingen turven hoeveel uitnodigingen er in de bus vielen om af te reizen naar congressen, voorlichtingsbijeenkomsten, seminars, rapportpresentaties, aankondigingen van samenwerkingsprojecten en meer van dit soort heuglijke bijeenkomsten. ⇒ Link naar dit artikel.


Sociale ongelijkheid bij de energietransitie

De eerste stappen op weg naar een CO2-neutrale samenleving in 2050 laten zien, dat daarbij nu al een verschil ontstaat tussen mensen met een smalle beurs en de financieel draagkrachtigen. Dit klemt vooral bij grote inkomensverschillen tussen mensen met koopwoningen. Bart van Geleuken beschrijft hoe gemeenten ervoor kunnen zorgen dat de energietransitie sociale ongelijkheid niet versterkt. ⇒ Link naar dit artikel
4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven