Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: vrijdag 14 augustus 2020

De RES in het nieuws met deze week: "Extra energie voor waterstof hoeft geen dealbreaker te zijn", Elektriciteitsverbruik industrie wordt een groot probleem", & "Waarom onze huizen nog niet geschikt zijn voor warmer klimaat". Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


In de kranten

Kabinet mikt op waterstof, hoe realistisch is dat | NRC, 9 augustus

Nederland, voormalig aardgasland, wil strategische positie in waterstofproductie en -transport. Maar voor de productie is heel veel groene stroom nodig. ⇒ Link naar dit artikel.

Kolencentrales stoken rap meer biomassa: in 2019 vijf keer meer dan het jaar ervoor | De Volkskrant, 10 augustus

n 2019 hebben kolencentrales vijf keer zoveel biomassa meegestookt met steenkool als in 2018. Het gaat om 826.242 ton aan biomassa. De komende jaren zal de hoeveelheid meegestookte biomassa nog 3,5 keer zo groot worden. ⇒ Link naar dit artikel.

Extra energie voor waterstof hoeft geen dealbreaker te zijn | NRC, 10 augustus

Waterstof, gemaakt uit water met elektriciteit (elektrolyse), is een schone brandstof. Groene waterstof is onmisbaar voor het wereldwijde afscheid van fossiele brandstof, zo wordt algemeen erkend. ⇒ Link naar dit artikel.

Na valse start krijgt Den Haag nu toch als eerste aardwarmte | NRC, 10 augustus

Na technische problemen en een faillissement krijgt een ‘supertrots’ Den Haag alsnog de primeur: aardwarmte voor huishoudens. Het is nog steeds een financiële puzzel: „Bij geothermie zijn de kosten alleen maar gestegen.” ⇒ Link naar dit artikel.

Waarom onze huizen nog niet geschikt zijn voor warmer klimaat | AD, 13 augustus

De Nederlandse woningbouw is niet goed voorbereid op hetere zomers. De bouwnormen zijn nog te veel gericht op warmtevoorziening, zegt Jan Engels, projectleider koeltebeleid bij Klimaatverbond Nederland. ,,Terwijl de energiebehoefte voor koeling al bijna net zo groot is als de energiebehoefte voor verwarming.” ⇒ Link naar dit artikel.

Nieuws uit de regio

RES vraagt jouw mening over duurzame energie

WEST-BRABANT - Energieregio West-Brabant wil via een enquête graag weten wat jouw wensen, zorgen en suggesties zijn rondom duurzame energie in onze regio. ⇒ Link naar dit artikel.


‘Betrek bevolking meer bij ‘Regionale Energie Strategie’ (RES) - de weg naar duurzaam Groningen’

GRONINGEN - Het plan dat in de maak is voor de weg naar een duurzaam Groningen, de ‘Regionale Energie Strategie’ (RES) deugt, maar het is wel noodzakelijk om de bevolking en de omgeving meer bij de uitwerking er van te betrekken. ⇒ Link naar dit artikel.


Windturbines, Langbroekerwetering

WIJK BIJ DUURSTEDE - Binnen de grenzen van de gemeente Wijk bij Duurstede zijn er een aantal locaties aangewezen voor de bouw van windturbines. Op de site van de gemeente is hierover niets terug te vinden. Op de site van RESinbeeld wel. ⇒ Link naar dit artikel.


Soepele ‘bouwtrein’ windpark Borssele, iedere dag een nieuwe turbine erbij

BORSSELE - Windpark Borssele heeft de eerste stroom aan wal gebracht. Het is de bedoeling dat vanaf nu elke dag een nieuwe turbine stroom gaat leveren, totdat alle 77 windmolens eind oktober operationeel zijn. ⇒ Link naar dit artikel.


Zorgen omtrent grootschalige energie opwek in Spankeren

SPANKEREN – Via een brief willen Omwonenden Soerens Broek, Belangenvereniging Spankeren, Landgoed De Bockhorst, Landgoed De Geldersche Toren en Vereniging Natuurmonumenten hun zorgen uitspreken over de verkenning van grootschalige energie opwek middels windmolens en/of zonnevelden in Spankeren. ⇒ Link naar dit artikel.


Leefbaarheid onder druk, een ‘reset van de RES nodig

WORMERLAND - Een VVD’er die zich zó uitspreekt voor de natuur en tegen grote commerciële windparken, verdient een etalage! ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

Coronacrisis: Europa wekt voor het eerst meer duurzame dan fossiele stroom op

In de eerste helft van 2020 heeft Europa voor het eerst meer duurzame elektriciteit opgewekt – met onder meer windmolens en zonnepanelen – dan fossiele stroom. Dat meldt klimaatdenktank Ember. ⇒ Link naar dit artikel.


Onderzoekers: grote potentie voor agrariërs om zonnestroom zelf te gebruiken

Op zowel akkerbouw- als melkveehouderijbedrijven zijn er voldoende opties beschikbaar om een groot deel van de zelfgeproduceerde zonne-energie te benutten in de bedrijfsvoering. ⇒ Link naar dit artikel.


Elektriciteitsverbruik industrie wordt een groot probleem

Er is veel meer duurzame elektriciteit nodig om de klimaatdoelen te halen dan kabinet en planbureaus nu denken. Maar er is een ander onderbelicht probleem: de Nederlandse industrie die overstapt van aardgas naar duurzame stroom om dingen te produceren. ⇒ Link naar dit artikel.


Hittegolf drijft de gasprijs omhoog

De afgelopen week is de prijs voor aardgas procentueel gezien fors gestegen. Het huidige warme weer in heel Europa is hier mede debet aan. Er is een verhoogde vraag naar elektriciteit voor alle energieslurpende airco’s die in heel Europa op volle toeren draaien. ⇒ Link naar dit artikel.


Noordzeevissers hopeloos klem tussen windmolens en natuur

De Helderse visserman Dirk Kraak, van de BRA-7 Jade en één van de mannen achter de actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK), ziet zijn leefgebied en vismogelijkheden bedreigd door de snelle groei van het aantal windmolenparken op de Noordzee. ⇒ Link naar dit artikel


Bakstenen slaan energie op en voorzien huizen van stroom

Bakstenen in huizen kunnen energie opslaan dankzij een speciale, geleidende coating. Hoewel de techniek nog experimenteel is, kunnen de bakstenen een alternatief zijn voor thuisbatterijen of andere vormen van energieopslag - of in ieder geval kleine apparaten van stroom voorzien. ⇒ Link naar dit artikel.
4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven