Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief - vrijdag 7 augustus 2020

De RES in het nieuws met deze week: “Zonnepanelen op huizen booming: zo snel heb je ze terugverdiend”, “Nieuwe kansen voor duurzame energie met cable pooling”, en “Biomassa niet nodig om klimaatdoelen te halen”. Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


In de kranten

Nog meer windparken op het IJsselmeer, wat betekent dat voor de vogels? | NRC, 3 augustus

Om de CO2-uitstoot terug te dringen zijn er plannen voor meer windmolens op het IJsselmeer. De Vogelbescherming vreest voor de lokale vogels. „Groene stroom die ten koste gaat van natuur is wat ons betreft niet groen.” ⇒ Link naar dit artikel.


Het zonnepaneel is volwassen. Leve de zonnefolie | NRC, 3 augustus

Zonnepanelen worden steeds efficiënter. Met een laag perovskiet erop kan dat ineens heel snel gaan. En binnenkort kunnen ook zonnefolies in van alles worden verwerkt. ⇒ Link naar dit artikel.


Biomassa niet nodig om klimaatdoelen te halen | AD, 3 augustus

Afbouwen van het verbranden van houtige biomassa holt het klimaatakkoord uit, stellen energiebedrijven. Dit klopt niet, zeggen de Tweede Kamerleden Matthijs Sienot (D66) en Carla Dik-Faber (CU). ⇒ Link naar dit artikel.

Financiers biomassa kijken de kat nu even uit de boom | Telegraaf, 2 augustus

Banken, pensioenfondsen en energiebedrijven die de afgelopen jaren investeerden in de bouw van biomassacentrales, beraden zich op wat te doen nu houterige biomassa als zogenaamde ’groene’ brandstof zijn langste tijd alweer lijkt te hebben gehad. ⇒ Link naar dit artikel.

Een [energie] monopolie is niet altijd verkeerd | FD, 3 augustus

Een handvol commerciële energiebedrijven dreigt langdurig een monopolie te krijgen in de lokale markten voor stadswarmte. Daarvoor waarschuwen netbeheerders en gemeenten, die keuzevrijheid voor burgers missen in een nieuw wetsvoorstel voor stadswarmtelevering. ⇒ Link naar dit artikel.

Opbrengst wind, zon en biomassa: bijna niets en... de helft duurder | Telegraaf, 6 augustus

Er bestaat een Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), die volgens de eigen website bedrijven bundelt voor een volledig hernieuwbare energievoorziening. Kernenenergie vertegenwoordigen ze niet, maar wel biomassa, wat zeker niet klimaatneutraal is, terwijl kernenergie dat wel is. ⇒ Link naar dit artikel.

BlackRock broedt op investering van 'ruim miljard' in windpark Nederland | FD, 3 augustus

Duurzame energieprojecten zijn steeds populairder onder klanten van BlackRock. In Nederland heeft BlackRock investering in 'een windmolenpark op zee' in het vizier. BlackRock heeft $6 mrd in duurzame energieprojecten geïnvesteerd. Dat is voor de grootste vermogensbeheerder ter wereld bescheiden. ⇒ Link naar dit artikel.

Zonnepanelen op huizen booming: zo snel heb je ze terugverdiend | AD, 5 augustus

Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. Daarmee wordt de grens van 1 miljoen woningen met zonnepanelen waarschijnlijk deze zomer gepasseerd. En met het verlengen van de salderingsregeling dit voorjaar blijft het financieel interessant. ‘Als je het niet doet ben je een dief van je eigen portemonnee.’ ⇒ Link naar dit artikel.

Nieuws uit de regio

In Houten wordt weer gezocht naar plekken waar aardwarmte een kans maakt

HOUTEN - In de gemeente Houten wordt vanaf donderdag 6 augustus weer naar plekken gezocht waar geboord kan worden naar aardwarmte. In maart werd dit werk stilgelegd. Dat had toen alles te maken met overvloedige regenval en de coronacrisis. ⇒ Link naar dit artikel.

Energie wekken ze bij deze voetbalclub uit Aadorp straks helemaal zelf op

AADORP - Voetbalvereniging ASV’57 krijgt binnenkort een groot aantal zonnepanelen. Met die stap is de club volledig zelf verantwoordelijk voor de energieopwekking op het sportterrein. ⇒ Link naar dit artikel.


Het loopt nog niet storm, maar zonnepark in Waalwijk komt er

WAALWIJK - Het aantal deelnemers aan het project valt nog tegen, toch komt het nieuwe zonnepark in Waalwijk er. De coöperatie LangstraatZon gaat subsidiegelden gebruiken om het plan alsnog van de grond te krijgen. De aanleg van het grote zonnepark begint in september. ⇒ Link naar dit artikel.


Ruim 2800 zonnepanelen voor Reinier van Arkel; Voorburg 2.0 in Vught is in zicht

VUGHT - Reinier van Arkel start komend najaar met de voorbereidingen voor de nieuwe 'crisisdienst’. Een eerste aanzet tot ‘Voorburg 2.0'. Vooruitlopend op deze herontwikkeling wordt het zorgpark alvast verduurzaamd. ⇒ Link naar dit artikel.


'Geen geld en geen tijd voor regionale energiestrategie'

WOUDENBERG Zowel de gemeente als de Stichting Duurzaam Woudenberg (SDW) ziet dat inwoners nog niet zo goed weten wat de Regionale Energie Strategie betekent. ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

Milieuclubs: stop met bijstoken van biomassa in kolencentrale

Het bijstoken van biomassa in kolencentrales moet meteen stoppen. Dat is de oproep van vijf milieuorganisaties aan het kabinet. Ze zeggen dat de energieleveranciers niet hebben aangetoond dat de houtsnippers die ze vorig jaar hebben verstookt, duurzaam waren. ⇒ Link naar dit artikel.


Zomerbonus: Een eerbetoon aan de zon

Podcast:In deze extra zomeraflevering van Onbehaarde Apen wordt de zon van verschillende kanten bekeken en belicht. Inclusief futuristische methoden voor energie. ⇒ Link naar deze podcast


‘Opbrengst van windmolenparken moet ook naar burgers gaan’

Er wordt heel veel onderzoek gedaan op de Tilburg University (UvT). Deze zomer geven onderzoekers een mini-college in de krant over hun vakgebied. Met vandaag Saskia Lavrijssen, die onderzoekt hoe burgers kunnen profiteren van windmolenparken en zonneweides, in plaats van dat ze zich daar tegen verzetten. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuwe kansen voor duurzame energie met cable pooling

Het Klimaatakkoord betekent dat we de komende jaren steeds meer duurzame energie lokaal opwekken. Waar lukt dat het beste? Cable pooling maakt zon- en windparken mogelijk op locaties die nu nog vaak buiten beeld blijven, vertelt Sipco Eggink van Firan. ⇒ Link naar dit artikel.


Juli goede maand voor duurzame energie, productie komt 31 procent hoger uit

Juli is een goede maand gebleken voor de productie van duurzame energie, blijkt vrijdag uit cijfers van energieopwek.nl. Deze maand werd er 31 procent, of 3,6 petajoule, meer duurzame energie geproduceerd in vergelijking met vorig jaar. ⇒ Link naar dit artikel.


Agrifoodsector kritisch op run zonneweides

De vrees is groot dat snel oprukkende zonneparken ten koste gaan van landgebruik, werkgelegenheid, biodiversiteit en de voedselketen. Of kun je deze vier pijlers onder de land- en tuinbouw er juist mee aanjagen? Voor- en tegenstanders betwisten elkaars argumenten. ⇒ Link naar dit artikel.


Alleen voor wie planeten wil koloniseren, is kernfusie de toekomst

Is kernfusie de oplossing voor het energieprobleem? Volgens Joannes Laveyne lost het vooral niet-bestaande problemen op, en komt het hopeloos te laat. ⇒ Link naar dit artikel.


Minder CO2, meer in de portemonnee

Het idee is om een woonwijk te bouwen waar de woningen allen zijn voorzien van een lessenaarsdak vol met geïntegreerde zonnepanelen. Buurtopslag van de energie en doorgifte aan nabijgelegen woningen of/en gebruik elektrische auto’s, naar verwachting zou er met 48 huizen 1.000.000 kWH teruggeleverd kunnen worden! ⇒ Link naar dit artikel.

32 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven