Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief - vrijdag 31 juli 2020

De RES in het nieuws met deze week: 'Gemeenten en netbeheerders vrezen monopolie op markt voor stadswarmte', 'Zonneparken en windparken aansluiten wordt makkelijker' & 'Waterschap wordt energieleverancier met 17.000 zonnepanelen'. Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


In de kranten

Nieuwe wet versoepelt toegang tot net voor producenten groene stroom | FD, 28 juli

Kabinet maakt het mogelijk om reservecapaciteit op elektriciteitsnet te gebruiken. Net dreigt op veel plekken vol te raken door grote aanvraag nieuwe zon- en windparken. Extra kabels aanleggen is duur en kost tijd, zo kunnen producenten toch snel het net op. ⇒ Link naar dit artikel.


Rotterdam loopt warm voor zonnepanelen | Telegraaf, 28 juli

Het aantal zonnepanelen in Rotterdam is dit jaar fors gegroeid. Lagen er in 2019 nog 144.600 zonnepanelen op daken, nu zijn dat er al 207.500. ⇒ Link naar dit artikel.


Met de zon in de pijp | Telegraaf, 30 juli

Vrachtwagens rijden binnenkort als mobiele zonneparken rond. Hierdoor kunnen transportbedrijven per jaar zo’n 6000 kilo CO2 en 2500 euro per voertuig aan brandstof besparen. Er loopt nu een proef met zo’n tien wagens, in het najaar moeten de eerste opleggers permanent met zonnepanelen op het dak rijden. ⇒ Link naar dit artikel.


NAM wil Groningenveld na 2022 echt sluiten | AD, 31 juli

Het Groningenveld moet na 2022, wanneer de gaswinning is gestopt, gewoon dicht, vindt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zegt dat het gasveld mogelijk nodig is als reservemiddel en dus ook na het sluiten van de gaskraan niet direct dicht kan. ⇒ Link naar dit artikel.


Gemeenten en netbeheerders vrezen monopolie op markt voor stadswarmte | FD, 31 juli

Wetsvoorstel voor stadswarmte geeft grote commerciële spelers monopolie op warmtelevering. Netbeheerders en gemeenten zijn fel gekant tegen een beperkt aantal aanbieders op de warmtemarkt. Gevreesd wordt voor vertraagde omschakeling van gas, hoge warmteprijzen en weinig ontwikkeling van duurzame bronnen. ⇒ Link naar dit artikel.


Excuuspanelen op het dak blijven mogelijk, ook na scherpere energie-eisen | AD, 30 juli

De zogenoemde excuuspanelen op nieuwbouwhuizen gaan waarschijnlijk nog niet uit het straatbeeld verdwijnen. Nieuwe energienormen die vanaf 2021 ingaan stellen weliswaar dat minstens de helft van de verbruikte energie duurzaam moet zijn opgewekt. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio

Daar waar Brabant Zeeland kust: dit doen de Kreekraksluizen

BERGEN OP ZOOM - Wanneer je met je sportfiets of brommer een mooie toer wilt maken, kiezen veel Bergenaren voor een rondje Kreekraksluizen. Wat gebeurt er op het stuk waar Brabant in Zeeland overloopt? ⇒ Link naar dit artikel.


Vrees voor natuurschade door zonnepark op voormalige vuilstort Hattem

HATTEM - De plannen voor zonneparken in Hattem worden met gemengde gevoelens ontvangen. Vooral over het plan voor zonnepanelen op de voormalige vuilstort in Hattem leven bedenkingen. ⇒ Link naar dit artikel.


Subsidie voor Zonneveld “de Bocht” in Dieren

DIEREN – De realisatie van het plan de Bocht, het installeren van ruim 3000 zonnepanelen aan de Spankerenseweg te Dieren, is weer een stap dichterbij gekomen. ⇒ Link naar dit artikel.


De Boer Staal klaar voor verduurzaming met 1.500 zonnepanelen

IJMOND - Bij De Boer Staal in IJmond hebben ze concrete stappen gezet hun bedrijf te verduurzamen. “Onze eerste SDE+ subsidie (Stimulering Duurzame Energie) voor 1.500 zonnepanelen is aangevraagd en toegekend. ⇒ Link naar dit artikel.

Ondernemers bijgepraat over energietransitie

BARENDRECHT - Onlangs werden Barendrechtse ondernemers, onder het genot van een stevig ontbijt, meegenomen in het verhaal van de energietransitie. De Duurzaamheidskring Barendrecht organiseerde deze bijeenkomst in de bibliotheek in Het Kruispunt. ⇒ Link naar dit artikel.

Windmolendiscussie Rosmalens en Osse polder ‘zoals afgesproken’, grote aantallen komen na de zomer op tafel

DEN BOSCH - Tegenstanders van een grootschalig windmolenpark in de Rosmalense, Nulandse en Osse polders stellen dat de onrust in de gemeenteraad van Den Bosch groot is.

⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

Shell en Eneco bouwen derde windpark op zee zonder subsidie

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord). Het windpark gaat ruim 750 MW aan vermogen leveren. ⇒ Link naar dit artikel.

Waterschap wordt energieleverancier met 17.000 zonnepanelen

Waterschap Hollandse Delta wordt een stuk groener dankzij de aanleg van maar liefst 17.000 zonnepanelen. Vandaag startte energie- en grondstoffenbedrijf HVC met de aanleg van zonnepanelen op vijf rioolwaterzuiveringen. Samen moeten de zonneparken 6.600 megawattuur aan duurzame energie opwekken. ⇒ Link naar dit artikel.

Wordt Nederland het land van de zonne-energie?

Nederland kiest voor zon: steeds meer burgers plaatsen zonnepanelen op hun daken en in de regionale energiestrategieën is zonne-energie aan een inhaalslag bezig. Een Nationaal Zonne-energie Fonds (NZF) moet Nederland op de kaart zetten als zonne-energieland. ⇒ Link naar dit artikel.

Zonneparken en windparken aansluiten wordt makkelijker

Netbeheerders en energie-ontwikkelaars zeggen het al langer: de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet vertragen de energietransitie. Dat signaal wordt nu ook in Den Haag opgepikt: de overheid gaat de normen voor aansluiting op het net versoepelen. ⇒ Link naar dit artikel.

Waarom de grootste offshore windturbine eigenlijk groot genoeg is

Podcast: De CEO van het bedrijf dat de grootste windturbine ter wereld kan bouwen, pleit ook voor grenzen aan deze schaalvergroting. Hoe zit dat? ⇒ Link naar dit artikel.9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven