Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief - vrijdag 10 juli 2020

De RES in het nieuws met deze week: "Staatssecretaris: Nederland heeft biomassa nodig", "Demonstratie: ruim 600 Berkellanders fietsen tegen windmolens", en "Kansen voor vijf keer meer duurzame energie in regio Alkmaar". Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Kamerbrief met beleidsreactie AWTI Adviesrapporten 'Versterk de rol van wetenschap, technologie en innovatie in maatschappelijke transities' en 'Krachtiger kiezen voor sleuteltechnologieën' | 3 juli

Het kabinet ziet het advies van de AWTI als een aanmoediging om het beleid verder te ontwikkelen, er zijn nog kansen om het beleid verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het toevoegen van een publiek-publiek spoor zoals in de brede maatschappelijke heroverweging is verwoord. ⇒ Link naar dit artikel.


Hebben bedrijven genoeg invloed op de regionale energiestrategieën? Een discussie | 7 juli

Roland Pechtold (zonne-energie ontwikkelaar) in gesprek met Kristel Lammers (directeur Nationaal Programma RES) over het versnellen van de energietransitie, de zonneladder en de impact van de coronacrisis. ⇒ Link naar dit artikel.


In de kranten

‘Groen herstel moet burger ten goede komen’ | NRC, 10 juli

Het kabinet moet met zijn investeringsfonds groene keuzes maken, meent de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. ⇒ Link naar dit artikel.


Toezichthouder wil groene allianties toestaan | FD, 9 juli Autoriteit Consument & Markt wil bedrijven meer ruimte bieden om gezamenlijke duurzaamheidsafspraken te maken Een nieuwe leidraad moet bijdragen aan de milieudoelstellingen van de overheid binnen de kaders van de Mededingingswet. ⇒ Link naar dit artikel.


Groningen dient als inspiratie voor Brusselse waterstofplannen | FD, 8 juli

Groningen wijst de weg. De regio die lang leunde op gaswinning, is zich aan het herpositioneren als ‘waterstofvallei’. Als het aan de Europese Commissie ligt, volgen anderen dit voorbeeld. Zoals de Poolse kolenregio Silezië. ⇒ Link naar dit artikel.


Staatssecretaris: Nederland heeft biomassa nodig | FD, 8 juli

Biomassa is nodig, maar in de ene sector nuttiger dan in de andere, stelt de SER. In de bouw en de chemie is het nuttiger dan in de energievoorziening. SER adviseert compensatie voor energiebedrijven die al investeerden in biomassa. Van Veldhoven lijkt die lijn te volgen. Ze hekelt het gepolariseerde debat over biomassa. ⇒ Link naar dit artikel.


Industriële CO2-uitstoot kan eenvoudig omlaag | NRC, 7 juli

De Nederlandse industrie kan makkelijk besparen op CO2-uitstoot. De techniek is er, maar bedrijven en handhavers zijn er onvoldoende mee bezig. ⇒ Link naar dit artikel.


Wat is beter: Zonnepanelen kopen of huren? | Telegraaf, 4 juli

Hoe kan ik profiteren van de lagere gas- en stroomtarieven? Kun je zonnepanelen beter kopen of huren? En hoe kom ik aan echt groene stroom zonder biomassa? Deze en andere vragen kwamen afgelopen week aan de orde tijdens het jaarlijkse energiespreekuur van De Telegraaf en Gaslicht.com. ⇒ Link naar dit artikel.


De toekomst is elektrisch | FD, 4 juli

Elektrisch vervoer staat aan de vooravond van een revolutie. Nederland en Californië lopen voorop in deze ontwikkeling. Met de primeur van een digitale handelsmissie van het Nederlands consulaat-generaal in San Francisco werden de verschillende partijen bijeen gebracht. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio

Brabant wekt zoveel duurzame energie op dat nieuwe zonneparken geweigerd moeten worden BRABANT - In ruim een derde van heel Brabant en Limburg mogen tijdelijk geen of minder grote nieuwe zonne- of windmolenparken worden aangelegd. De hoeveelheid duurzame energie neemt zo rap toe, dat de capaciteit van het bestaande Brabantse hoogspanningsnet onder druk staat. Netbeheerder Enexis trekt daarom aan de bel. ⇒ Link naar dit artikel.


Op naar een energieneutrale Alblasserwaard

GORINCHEM - De concept Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard is vastgesteld door de beide gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden. ⇒ Link naar dit artikel.


Kansen voor vijf keer meer duurzame energie in regio Alkmaar

ALKMAAR - De burgemeesters en wethouders van Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest zien mogelijkheden om tot 2030 vijf keer meer energie uit zon en wind op te wekken dan nu. Dat staat in de concept Regionale Energiestrategie (RES). Het plan om meer duurzame energie in onze regio op te wekken. De bespreking van het plan in de zeven gemeenteraden volgt in september. ⇒ Link naar dit artikel.


GEM-tower voorziet de Hoge Veluwe van duurzame energie

OTTERLO - In het Nationale Park De Hoge Veluwe is een nieuwe toren verrezen. Naast de toren van het 100 jaar oude Jachthuis in het noorden, staat in het centrum van het park tot en met zondag 9 augustus een 21 meter hoge kleurrijke nieuwe toren: de Green Energie Mill-tower (GEM). Deze voorziet onder andere de foodtruck, de elektrische fietsen en de maandelijkse streekmarkt van energie. ⇒ Link naar dit artikel.


Demonstratie: ruim 600 Berkellanders fietsen tegen windmolens

BORCULO - Het kabaal is oorverdovend als ruim zeshonderd Berkellanders bij het gemeentehuis massaal op evenzoveel fluitjes blazen. Ze zijn op de fiets naar Borculo gekomen om te protesteren tegen windmolens. ⇒ Link naar dit artikel.


Gelderland blij met advies 'balans in biomassa'

EDE - 'Duurzame biogrondstoffen vormen een waardevolle en essentiële bron voor een CO2-neutrale en circulaire economie. Daarvoor moeten de beschikbare grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk worden ingezet en voldoen aan heldere duurzaamheidseisen. Kort samengevat is dit het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) aan het Rijk. Aanleiding hiervoor was de aanhoudende discussie over gebruik van (houtige) biomassa voor opwekken van energie. ⇒ Link naar dit artikel.


Negentien Hagelanders richten samen burgercoöperatie op om te investeren in duurzame energie

HAGELAND - David Cellis en 18 anderen uit Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen en Zoutleeuw richtten eind juni ‘NAVITAS Energie’ op, een burgercoöperatie die aan de inwoners van het Demerbekken de mogelijkheid biedt om te participeren in duurzame, lokale energieprojecten. ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

Natuur & Milieu: gemeenten halen afspraak inkoop 100 procent duurzame energie niet

Nederlandse gemeenten halen de afspraak om 100 procent duurzame energie in te kopen niet. Dat stellen WISE en Natuur & Milieu. Slechts een handjevol vraagt in hun aanbestedingen om écht groene stroom. ⇒ Link naar dit artikel.


NDSM Energie, Amsterdam Wind en gemeente Amsterdam ondertekenen overeenkomst voor windmolens Noorder IJ-plas

Afgelopen woensdag hebben de gemeente Amsterdam, NDSM Energie en de bewonerscoöperatie Amsterdam Wind een intentieovereenkomst getekend om windmolens te gaan ontwikkelen in het gebied in de omgeving van de Noorder IJ-plas in Amsterdam Noord. ⇒ Link naar dit artikel.


Advies aan kabinet: ‘Ondernemers die coronasteun krijgen moeten dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen’ Het kabinet moet een koppeling aanbrengen tussen het verstrekken van coronasteungeld aan ondernemers en het door diezelfde bedrijven beschikbaar stellen van hun daken voor het plaatsen van zonnepanelen. ⇒ Link naar dit artikel.


Wij betalen miljarden aan vuile energie - in Afrika

Binnen de eigen grenzen wordt Europa met de dag groener, maar in minder welvarende landen investeren we miljarden in olie en gas. Ook Nederland steunt via staatsverzekeringen bedrijven die in Afrika vuile energie produceren. Activisten pikken het niet: “Verdient Uganda geen schone lucht?” ⇒ Link naar dit artikel.


11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven