Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 9

Vrijdag 17 januari 2020

De RES in het nieuws, met deze week: ‘Invest-NL start met financiering energietransitie, Waterstof is de toekomst, Industrieel platteland dreigt en een mini-cursus groene stroom.’ Up-to-date je weekend in? Lees de Dr2 RES Academie nieuwsbrief. 


Dr2 RES academie nieuwsbrief

Iedere week plaatsen wij op de Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit de krant, de regio en overige media. Deze week zijn we daarnaast van start gegaan met wekelijkse politieke monitoring uit Den Haag. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar iris@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina. 


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Invest-NL van start met financiering voor energietransitie en innovatieve scale-ups

In Amsterdam in aanwezigheid van ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vond de officiële start van Invest-NL plaats. Invest-NL gaat als private onderneming, onder leiding van Wouter Bos, ondernemingen financieren die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Met een aandelenkapitaal van 1,7 miljard euro ligt de focus van Invest-NL bij de start op de energietransitie en op innovatieve snelgroeiende bedrijven (scale-ups).


In de kranten

Gemeenten, help mensen bij klimaatarmoede - Trouw, 28 decemer

Er breken nieuwe tijden aan voor het gas. Nederland wil er compleet van af, en als het aan de Green Deal van Frans Timmermans ook binnen de kortste keren. Daar denkt Gasunie-topman Han Fennema heel anders over: gas is nog keihard nodig, vooral in de energietransitie. ⇒ Link naar dit artikel.


De wereld kan op waterstof rekenen - NRC, 10 januari 2020

Vier vragen over waterstof als energiebron In zijn dromen haalt Eurocommissaris Frans Timmermans waterstof uit de Sahara om vuile energiebronnen te vervangen. Waterstof is de toekomst, zeggen experts. Hoe kunnen we waterstof gaan gebruiken? Link naar het artikel.

Thuisbatterij sterk en duur - Telegraaf, zaterdag 11 januari 2020

Amerikanen zijn er gek op: thuisbatterijen, symbool van onafhankelijkheid. De grote batterijen aangesloten op zonnepanelen bieden altijd stoom als het elektriciteitsnet uitvalt. Link naar dit artikel.


'Ons land kan niet met de Groningse tragedie omgaan' - AD, zaterdag 11 januari 2020

Gottegot, wat duurt het lang. Wanneer worden hun huizen nu eindelijk eens versterkt? En waar blijft die parlementaire enquête naar de ellende die de Groningers is aangedaan? Theatervoorstelling GAS geeft het abstracte drama een gezicht. Link naar dit artikel.


IJzerpoeder: batterij van de toekomst - AD, zaterdag 11 januari 2020

IJzer in de tank. Het lijkt een sprookje, maar ijzer heeft een mooie toekomst als brandstof. ,,Schoon aan de haak’’, zonder CO²- uitstoot, aldus onderzoekers op de Technische Universiteit Eindhoven. Link naar dit artikel.


‘Kernenergie? Niet duurzaam en bovendien hartstikke duur’

NRC, vrijdag 10 januari 2020: Zijn ‘Green Deal’ moet Europa in 2050 klimaatneutraal maken. „Een gigantische opgave”, maar noodzaak, vindt Europees commissaris Timmermans. En Nederland moet beslist een tandje bijzetten. „Welk land roept hier nu de hele tijd ‘iedereen moet zich aan de afspraken houden’?” Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio’s

PvdA Velsen: ’Huurders moeten samen hun woning kunnen verbeteren of verduurzamen’ - Noord Hollands Dagblad, 16 januari Een plan van de PvdA voor samenwerking tussen sociale huurders kon donderdagavond in de raadsvergadering op veel steun rekenen van de raad en van wethouder Floor Bal. Link naar het artikel.


Gemeente Den Helder leent inwoners geld om zonnepanelen of warmtepomp te plaatsen - NoordHollands Dagblad, 16 januari Huiseigenaren kunnen bij de gemeente geld lenen om hun woning te verduurzamen of levensloopbestendig te maken. Link naar het artikel.


Deur open voor windmolens - NoordHollands Dagblad, 15 januari 

Provincie lonkt naar de ruimte van de Noordkop om te voldoen aan eis van Klimaatakkoord. ’Industrieel platteland dreigt’ - NoordHollands Dagblad, 15 januari

De provincie wil de deur van de Kop van Noord-Holland wijd open zetten voor windmolens. Dat blijkt uit een studie naar klimaatmaatregelen. Voor ’Haarlem’ komt een groot deel van onze regio in aanmerking voor turbines. Link naar het artikel.


Krijgt West-Friesland veel meer windmolens? - NoordHollands Dagblad, 14 januari

In de eerste schetsen die worden gemaakt voor het nieuwe energiebeleid voor West-Friesland komen veel meer gebieden tussen de dorpen in aanmerking voor nieuwe windmolens. De provincie gaat daarover besluiten. Link naar het artikel.


Huis verduurzamen: ’Vroeger promootte ik gas’ - NoordHollands Dagblad, 13 januari

Met een grote glimlach opent Rene´ Tuijn (47) de deur van zijn comfortabele woning in de Assendelftse nieuwbouwwijk Saendelft. Ondanks de winterse temperaturen is het behaaglijk warm in de huiskamer. Warmte die door Tuijns eigen huis wordt opgewekt. „In de zomer lever ik elektriciteit, in de winter neem ik weer iets terug.” Link naar het artikel.


Je kiest duurzame energie, maar krijg je het ook? Een minicursus groene stroom - NoordHollands Dagblad, 14 januari

Port of Den Helder is per 2020 volledig overgeschakeld op duurzame stroom, laten ze trots weten. Honderd procent groene energie, ingekocht bij energieleverancier Engie. Het klinkt mooi, maar is het eigenlijk wel zo’n milieubewuste keuze? Als je het onderzoek van de Consumentenbond, Natuur & Milieu, WISE en Greenpeace erbij pakt, komt Engie namelijk helemaal niet zo groen uit de verf. Sterker nog: de energiemaatschappij behoort met rapportcijfers 5,1 (zakelijk) en 5,4 (consument) bij de groep ’achterblijvers’. Hoe dat kan? Een opfriscursus in groene energie. Link naar het artikel.


Overige media

Podcastcafé over de energietransitie: hoe ziet een duurzaam Leiden er in 2030 uit?

Het tweede podcastcafé bij het Leidse café Re-Spons aan de Korte Mare staat voor de deur. Maandag 20 januari vanaf 20.00 uur staat de energietransitie daarin centraal. De centrale vraag is ditmaal hoe een duurzaam Leiden er in 2030 uitziet. Te gast zijn Fred Goedbloed van de gemeente, Rob Boerée (EnergiekLeiden en Rijnland Energie), Axel Möltgen (Leidse Milieuraad) en Mark Koene (Energie Merenwijk). Luister hier naar de podcast.


Iris Grobben, Boi de Moel & Jonah Link

Dr2 New Economy / Dr2 RES-Academie
12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven