Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 8

Vrijdag 10 januari 2020

Weer op de hoogte van het laatste nieuws m.b.t. de energietransitie, een mooie start van 2020, het jaar waarin het eerste bod op de RES gedaan zal worden. De concept-RES komt steeds dichterbij waardoor het nu van belang is om werkelijke stappen te gaan maken. De RES in het nieuws, met deze week: “Gemeenten, help mensen bij klimaatarmoede”, “Hoe kan Nederland een EU-boete ontlopen voor te weinig groene energie?” en “Politiek Alkmaar: energietransitie mag niet tot armoede leiden”.


De Dr2 RES-Academie wenst iedereen een gelukkig 2020!


Dr2 RES academie nieuwsbrief

Iedere week plaatsen wij op de Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit de krant, de regio en overige media. Deze week zijn we daarnaast van start gegaan met wekelijkse politieke monitoring uit Den Haag. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.

 

RES (Regionale Energie Strategieën): de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Er is wegens het kerstreces deze week geen nieuws vanuit Den Haag. Wel vinden we het belangrijk te vermelden dat er een nieuwe subsidieregeling is, namelijke de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH). Deze subsidieregeling levert een bijdrage aan het CO2-neutraal maken van de woningvoorraad in 2050. De Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) draagt financieel bij aan de investeringen die verhuurders moeten doen om woningen aardgasvrij te maken en aan te sluiten op een warmtenet. De Startmotor als onderdeel van het Klimaatakkoord richt zich op de versnelling en opschaling van het aansluiten van woningen op warmtenetten. => De subsidieregeling is hier te vinden.


In de kranten

Gemeenten, help mensen bij klimaatarmoede - Trouw, 28 decemer

Er breken nieuwe tijden aan voor het gas. Nederland wil er compleet van af, en als het aan de Green Deal van Frans Timmermans ook binnen de kortste keren. Daar denkt Gasunie-topman Han Fennema heel anders over: gas is nog keihard nodig, vooral in de energietransitie. ⇒ Link naar dit artikel.


Hoe kan Nederland een EU-boete ontlopen voor te weinig groene energie? - Volkskrant, 9 januari

De Nederlandse overheid riskeert dit jaar hoge boetes van de Europese Commissie, omdat Nederland te weinig duurzame energie opwekt. Het opkopen van groene energie in andere EU-landen lijkt de enige uitweg, maar dat gaat het kabinet een paar honderd miljoen euro kosten. ⇒ Link naar dit artikel.


Durfinvesteerder SET Ventures heeft €100 mln opgehaald voor een derde investeringsfonds dat zich volledig toelegt op de energietransitie - FD, 9 januar

SET Ventures zetelt op de Keizersgracht en investeert uitsluitend in de energietransitie. Kolencentrales gaan uit en er komt steeds meer stroom uit zon en wind. Daardoor gaat het aanbod van stroom op het netwerk schommelen. Talloze bedrijven proberen nu te komen met zogeheten slimme oplossingen om die fluctuaties te ondervangen.⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio’s

Het Alfa-college start in Groningen met een studie die volledig in het teken staat van de energietransitie. 

De eerste studenten Commercieel Energie Technicus beginnen in augustus.Zij maken kennis met nieuwe technieken op het gebied van duurzame energie. Hiermee moeten zij in staat zijn bedrijven en particulieren te adviseren op het gebied van energie.⇒ Link naar dit artikel.


Politiek Alkmaar: energietransitie mag niet tot armoede leiden De een vindt het Alkmaarse college wel erg ambitieus, de ander meent dat er nog wel een schepje bovenop kan. Maar over één ding zijn de politieke partijen in Alkmaar het eens als het gaat om de onvermijdelijke ’energietransitie’: het mag geen armoede tot gevolg hebben. ⇒ Link naar dit artikel.


Súdwest-Fryslân krijgt tonnen voor energietransitie Súdwest-Fryslân krijgt ruim vijf ton van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om energiebesparing bij woningbezitters te stimuleren. Het geld komt uit de ‘Regeling Reductie Energiegebruik’. ⇒ Link naar dit artikel.


Wethouder Nijmegen: ‘Niet eens met Talis over energietransitie’ Het Nijmeegse college is het niet eens met woningbouwcorporatie Talis over de energietransitie inzake de sloop en nieuwbouw van 220 woningen in Jerusalem (Heseveld). Het college wil graag dat net als andere nieuwbouwwoningen ook deze woningen aardgasvrij worden, maar Talis vindt dit te duur en kan zich verdedigen met het feit dat ze eigenlijk renovatie pleegt in plaats van nieuwbouw, omdat het fundament van de woningen blijft liggen. Raadsleden zijn verbaasd dat er niet voor aardgasvrij bouwen gekozen wordt. ⇒ Link naar dit artikel.


Oproep Leidse stadsbestuur: ‘Met volle kracht energie besparen’

Ze zou het wel van de daken willen schreeuwen, de Leidse D66-wethouder Fleur Spijker. ,,Op élk dak een zonnepaneel’’, zegt ze bij de presentatie van een nieuw rapport over energietransitie. ,,We moeten met elkaar flink gaan besparen.’’ ⇒ Link naar dit artikel.


’Onderzoek naar haalbaarheid van een warmtenet in Noord- en Zuid-Scharwoude’

Het college van Langedijk gaat een onderzoek starten naar de haalbaarheid van een warmtenet in de kernen Noord- en Zuid-Scharwoude. Dit valt op te maken uit de warmtevisie ’Verkenning Aardgasvrije gemeente Langedijk’. Over deze visie wordt dinsdag 14 januari gesproken in het forum Mens, Samenleving en Financiën. ⇒ Link naar dit artikel.


Lokale bijeenkomst over regionale energiestrategie (RES) bij Clusius College in Schagen

In Nederland staan nu rond de 2600 windmolens op het land. Om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen, 49% minder CO2-uitstoot in 2030, zal dit aantal ongeveer moeten verdubbelen. De Noordkop is een van de gebieden die daaraan kan en ook graag wil bijdragen. ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

CEO Podcast Han Fennema (Gasunie)

Er breken nieuwe tijden aan voor het gas. Nederland wil er compleet van af, en als het aan de Green Deal van Frans Timmermans ook binnen de kortste keren. Daar denkt Gasunie-topman Han Fennema heel anders over: gas is nog keihard nodig, vooral in de energietransitie.⇒ Link naar de podcast


Jaarplan Alliander: op 30 locaties nieuwe of grotere stations, meer knelpunten in elektriciteitsnet op komst

Netwerkbedrijf Alliander (red. waartoe netbeheerder Liander behoort) investeert in 2020 een recordbedrag van 882 miljoen euro in de uitbreiding van zijn energienetten voor onder meer zonnepanelen. ⇒ Link naar dit artikel.


Iris Grobben & Jonah Link

Dr2 New Economy / Dr2 RES-Academie42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven