Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 4

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 4. vrijdag 29 november 2019 Iedere week plaatsen wij op de Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit de krant, de regio en overige media. In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur. Deze week in het nieuws: gemeenten kiezen aanpak aardgasvrij, steeds meer burgers wekken samen stroom op en windmolens die een tweede leven krijgen.


Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar iris@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina. 


In de kranten

Gasvrij? De gemeente kiest hoe - NRC, dinsdag 26 november

Van een warmtenet tot een elektrische warmtepomp. Het Planbureau voor de Leefomgeving inventariseerde de opties. => Lees het artikel hier.


‘Met biomassa subsidieer je klimaatverandering’ – Trouw, 27 november

Nederland komt van de regen in de drup als de subsidiëring van biomassacentrales doorgaat, waarschuwt hoogleraar Michael Norton, directeur milieu van de Europese wetenschapskoepel Easac. ‘Biomassa is in een veel te groen jasje in de EU-regelgeving terechtgekomen.’ => Lees het artikel hier.


Batterijrecycler investeert in Rotterdamse haven – FD, 28 november

Het Finse recyclebedrijf uRecycle gaat een fabriek bouwen in de Rotterdamse haven. De nieuwe vestiging wordt de Europese hub voor het recyclen en hergebruiken van draagbare en industriële batterijen, waaronder batterijen voor elektrische auto's. => Lees het artikel hier.


Groot, groter, grootst: windturbines Hollandse Kust Zuid krijgen rotoren van 193 meter in diameter – FD, 27 november

Vattenfall gaat 140 windturbines neerzetten in het windpark Hollandse Kust Zuid, voor de kust van Zandvoort. De turbines hebben per stuk een vermogen van 11 megawatt (MW). De rotordiameter van dit type turbine, is 193 meter. => Lees het artikel hier.


Steeds meer burgers wekken samen stroom op - Noordhollands dagblad,  28 november

Op steeds meer plaatsen in Nederland nemen burgers zelf het initiatief om duurzame energie op te wekken. Ze laten vooral zonneparken aanleggen, maar ook het aantal burgerprojecten voor windenergie en warmtenetten stijgt. De totale productie van zonne-energie door zogeheten energiecoöperaties is in 2019 met 60 procent gestegen, becijfert de Lokale Energie Monitor. Het windenergievermogen steeg met 22 procent.  => Lees het artikel hier.


Netbeheerders vrezen onbetaalbare omslag naar groene energie - FD, 28 november 

Netbeheerders mogen van de wet geen stroomnetten aanleggen in de hoop dat die ooit worden gebruikt. Volgens de brancheorganisatie moeten de netbeheerders juist wel 'pro-actiever' gaan investeren. Netbeheer Nederland vindt dat grote zonneweides ook moeten gaan betalen voor stroomkabels. => Lees het artikel hier.


Onderzoekers in Zwolle werken aan een tweede leven voor afgeschreven windmolens - Trouw, 28 november Over twintig jaar ontstaat een afvalberg van oude windturbines. Onderzoekers in Zwolle mikken op milieuvriendelijke verwerking. Hun idee: verpulver wieken tot vlokken en maak daar bouwmateriaal van. => Lees hier het artikel.


Nieuws uit de regio’s


Duurzame ontwikkeling Lelystad weer stap verder met energiefonds – Flevopost, 28 november De gemeente Lelystad heeft besloten tot de oprichting van de stichting Lelystads Energie Fonds (LEF). De gemeenteraad heeft eerder besloten hiervoor een deel van de zogenaamde Nuongelden beschikbaar te stellen. Het fonds draagt bij aan het doel van de gemeente om energieneutraal te zijn in 2025. => Lees het artikel hier.


Klimaatdiscussie verhit gemoederen in Koggenland - Noordhollands Dagblad, 25 november 

De klimaatdiscussie over energietransitie en terugdringing van stikstof, verhit de gemoederen in Koggenland. => Lees het artikel hier.


Regio zoekt ruimte voor schone stroom: energieneutrale missie met windparken en zonnepanelen - Noordhollands dagblad,  28 november

Inwoners, bedrijven en instellingen in de regio Alkmaar (HAL en BUCH) kunnen zich de komende maanden over de kaarten van hun gemeente gaan buigen, op zoek naar plekken voor windmolenparken en velden voor zonnepanelen (vanaf zestig stuks). => Lees het artikel hier.


Overige media


Kamervragen over Gedragscode zon op land – Solar Magazine, 26 november De ChristenUnie, D66, CDA, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben Kamervragen gesteld over de Gedragscode zon op land voor zonneparken. De gedragscode werd half november gepresenteerd. => Lees het artikel hier.


De energietransitie, voor iedereen betaalbaar - BNR, 25 november

In de podcast gaat het over de vraag hoe we de energietransitie voor iedereen toegankelijk houden. Dat betekent onder meer het eerlijk delen van kosten en oog hebben voor mensen die moeite hebben om dure investeringen te doen, zoals zonnepanelen of een elektrische auto. => Luister hier de podcast.


Het tij keren: de transformatie van de Noordzee - PWC rapport

De Noordzee kan een voorbeeldfunctie vervullen in de wereldwijde energietransitie. Verschillende veelbelovende technologieën en samenwerkingsmodellen, die onmisbaar zijn in het toekomstige energiesysteem, kunnen bij uitstek hier opbloeien.  => Lees het rapport hier.


Iris Grobben & Jonah Link

Dr2 New Economy/Dr2 RES Academie7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven