Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief - 3 juli 2020

De RES in het nieuws met deze week: "Energiebedrijven: zonder biomassa gaan we de klimaatdoelen niet halen, Wel zon, geen wind voor Blaricum & "Zonne-energie is het lievelingetje van de Regionale Energiestrategie". Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Beantwoording Kamervragen schriftelijk overleg over de brief Regie en keuzes in het nationaal omgevingsbeleid | 2 juli 2020 Minister Ollongren (BZK) biedt de antwoorden op de schriftelijke Kamervragen van de commissie Binnenlandse Zaken over de brief van 23 april 2020 over regie en keuzes in het nationaal omgevingsbeleid (NOVI). Hierin gaat ze ook in op de concrete sturing vanuit het Rijk op de ruimtelijke planning en benodigde reserveringen van het toekomstige energiesysteem in de RES’en. ⇒ Link naar dit artikel.


In de kranten

Tot 396 miljoen euro subsidie voor biomassacentrale Diemen | Parool, 26 juni

Voor de biomassacentrale bij Diemen kan Vattenfall tot 396 miljoen euro subsidie krijgen. Dat is het bedrag dat het energiebedrijf maximaal is toegezegd uit de subsidiepot voor duurzame energie van de rijksoverheid.

⇒ Link naar dit artikel.

SER: subsidies biomassa zo snel mogelijk afbouwen | Trouw, 30 juni

Biomassa moet minder worden ingezet voor het opwekken van energie, omdat het in de toekomst vooral nodig is in de chemie en als grondstof voor materialen. Subsidies voor biomassa als bron van elektriciteit of warmte moeten dan ook zo snel mogelijk worden afgebouwd. ⇒ Link naar dit artikel.


Energiebedrijven: zonder biomassa gaan we de klimaatdoelen niet halen | FD, 1 juli

Energiebedrijven beschouwen hout en houtafval voorlopig onmisbaar voor de energieopwekking. Bedrijven die ervan uitgingen dat biomassa een groene brandstof was, dreigen nu de dupe te worden van de abrupte omslag. ⇒ Link naar dit artikel.


AEB verkoopt biomassacentrale om schuldeisers te kunnen betalen | Parool, 1 juli

Afvalbedrijf AEB gaat de nieuwe biomassacentrale verkopen om uit de financiële problemen te komen. Met een akkoord tussen banken en de gemeente komt het bedrijf in rustiger vaarwater. ⇒ Link naar dit artikel.


’Zonne-eilanden leveren net zoveel op als windpark’, aldus Bobeldijker Kor Buitendijk die Rijkswaterstaat adviseert | Noordhollands dagblad, 30 juni

Nieuwe natuureilanden voor de kust bij Andijk en langs de Wieringermeerdijk hebben alleen nut wanneer die worden gecombineerd met zonneparken. ⇒ Link naar dit artikel.


Politiek die nadelen van duurzame energie niet accepteert, kan klimaatdoel op z’n buik schrijven | FD, 1 juli

Hoewel de vergunning en subsidie al rond waren, zette energiebedrijf Vattenfall vorige week de geplande biomassacentrale in Diemen tóch in de ijskast. Omwonenden, milieuorganisaties en de gemeente zijn fel tegen de centrale. Ook in de Tweede Kamer is er nauwelijks steun. ⇒ Link naar dit artikel.


Datacenters zijn geen boosdoeners, maar groene redders van de economie | FD, 1 juli De Nederlandse energievoorziening wordt geplunderd door internationale datacenters, suggereert netbeheerder Liander. Een verkeerde opvatting, die door de rechter is gecorrigeerd. Liander draagt zelf ook verantwoordelijkheid voor de haperende stroomvoorziening. ⇒ Link naar dit artikel.

Nieuws uit de regio

’Geen energie-experimenten in het Gooimeer’, Huizen stemt verder wel in met de Regionale Energie Strategie

HUIZEN - Het Gooimeer mag geen experimenteergebied zijn voor het opwekken van zon- of windenergie. Ook moet de Regio Gooi en Vechtstreek zich expliciet uitspreken tegen zoekgebieden voor deze vormen van energieopwekking als deze in beschermde natuurgebieden liggen, of daaraan grenzen. ⇒ Link naar dit artikel.


Hilversumse politiek verkiest zonnepanelen boven windmolens, bijvoorbeeld verwerkt in geluidsschermen

HILVERSUM - Een meerderheid van de Hilversumse gemeenteraad heeft woensdagavond besloten dat er met de Regionale Energiestrategie (RES) ingezet moet worden op zonne-energie. Het college van b en w had eerder al aangegeven daar meer toekomst in te zien. ⇒ Link naar dit artikel.


Wel zon, geen wind voor Blaricum

BLARICUM - Raadsmeerderheid wijst turbines in natuur bij Stichtsebrug af. Windturbines horen niet thuis in of nabij natuurgebieden. Met die reactie op de concept-Regionale Energiestrategie (RES) moet de Blaricumse wethouder Liesbeth Boersen terug naar de regio. ⇒ Link naar dit artikel.


Krimpens Belang wil samenwerking met ondernemers voor RES

KRIMPEN AAN DE IJSSEL – Krimpens Belang heeft onlangs aan het college gevraagd om bij de nadere uitwerking van de regionale energiestrategie de samenwerking met ondernemers te stimuleren en samen tot concrete plannen te komen, economische kansen te benutten en hiermee gezamenlijk aan de slag te gaan. ⇒ Link naar dit artikel.


Eerst was er nog maar een ... nu komen er bijna honderd windmolens deze kant op

DEN BOSCH - De windturbine Treurenburg staat er in februari tien jaar. Al die tijd bleef ze de enige bij Den Bosch, maar dat gaat veranderen. Op verschillende plaatsen in de energieregio Noordoost-Brabant. ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

Holland Solar: ‘Zonne-energie is het lievelingetje van de Regionale Energiestrategie’

Achterover leunen is er voor de zonne-energiesector nog niet bij, maar de concept Regionale Energiestrategieën van de 30 Nederlandse regio’s laten een voor zonne-energie overwegend positief beeld zien. ⇒ Link naar dit artikel.


Enexis krijgt lening van 98 miljoen euro voor overgang naar duurzame energie

Enexis krijgt een lening van 98,4 miljoen euro van de provincie Overijssel. Het geld wordt gebruikt om de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk fors uit te breiden, zodat met name windmolens en zonneprojecten op dat netwerk kunnen worden aangesloten. ⇒ Link naar dit artikel.


‘Omscholing voorwaarde om 50.000 vacatures duurzame energiesector te vervullen’

Door de mismatch tussen bedrijven met vacatures en bedrijven die personeel moeten laten gaan, wordt omscholing een grote kans voor de duurzame-energiesector. Dat stelt ABN AMRO.
10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven