Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 3

Nieuwsbrief 3. vrijdag 22 november 2019

Het is alweer tijd voor de derde RES nieuwsbrief, met iedere week het meest opvallende nieuws met betrekking tot de energietransitie uit de krant, regio en overige media met deze week: de energietransitie in gevaar door een gebrek aan lithium, waarom we nú kernenergie nodig hebben, provincies vragen meer regie bij plannen voor gasloze plannen en Rijksoverheid gaat Rijksvastgoed beschikbaar stellen voor de aanleg van wind- en zonne energie.


Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar iris@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina. 


In de kranten


Vooral in steden is aardwarmte nog lastig - FD, 19 november

Gemeenten zijn terughoudend als het gaat om aardwarmte. Aardwarmte werkt bij tuinders, waar er één afnemer is met een constante vraag. Het is onbekend hoe aardwarmteprojecten in de steden moeten worden ingepast.  Kosten kunnen niet worden gesocialiseerd. => Lees hier het artikel.


Schaarste aan kritieke metalen staat Nederlandse plannen voor elektrische auto’s in de weg - Trouw, 20 november

Om in tien jaar tijd twee miljoen schone auto’s in Nederland de weg op te krijgen, zijn veel kritieke metalen nodig. Die zijn niet zomaar voorhanden. De Nederlandse wens om in 2030 bijna twee miljoen elektrische auto’s te hebben, is niet realistisch. De wereldwijde productie van een aantal kritieke metalen die nodig zijn voor de accu en de motor van zulke wagens, is onvoldoende voor zo’n grootschalige overstap. => Lees hier het artikel.


Provincies willen meer regie bij gasloze plannen - Trouw, 21 november

Provincies vragen meer bevoegdheden om te zorgen dat er voldoende woningen van het gas af gaan. De overstap naar schone warmtebronnen is zo belangrijk dat de overheid dit niet aan de grillen van het bedrijfsleven kan overlaten, zeggen bestuurders van de koepel van provincies, het Ipo. De provincies onderschrijven het Nederlandse Klimaatakkoord vandaag, maar niet zonder deze waarschuwing.=> Lees het artikel hier.


De loze belofte van lithium - Parool, 21 november

De groene revolutie loopt op lithiumbatterijen, maar de winning van grondstoffen voor de wonderbatterij is schadelijk voor mens en milieu. Dit illustreert de tentoonstelling On-Trade- Off. => Lees het artikel hier.


Overige media


Waarom we nú kernenergie nodig hebben (en over 50 jaar misschien niet meer) - de Correspondent, 20 november

Over tien jaar moeten alle kolencentrales in Nederland dicht zijn, maar met zon- en windenergie alleen houden we geen stabiel elektriciteitsnet in de lucht. Daarom is kernenergie harder nodig dan ooit. Ook de oud-voorman van Greenpeace, Patrick Moore, denkt dat de duurzame energietransitie onhaalbaar is zonder kerncentrales. => Lees het artikel hier.


Kabinet gooit gewicht achter stimulering hernieuwbare energie opwekken op rijksgronden - Energeia, 15 november

De Rijksoverheid gaat binnen de eigen onroerendgoedportefeuille tachtig locaties in kaart brengen waar zij hernieuwbare energie-opwek “realistisch en kansrijk” acht. Met dit kabinetsbesluit deze vrijdag wordt een eerder pilotprogramma opgeschaald tot een officieel programma Hernieuwbare Energieopwekking op Rijksvastgoed. => Lees het artikel hier.


Directeur Croonwolter&dros over innovatie: ‘Het zit niet zo zeer in techniek, maar in lef’

Hotelkamers die data verzamelen, een energieneutrale tunnel en modulaire hoogspanningsstations zijn slechts een paar voorbeelden die innovatie zichtbaar maken. Maar er is ook sprake van onzichtbare innovatie. Directeur Eugène de Roodt van Croonwolter&dros weet veel van het thema. In deze podcast vertelt hij over ontwikkelingen, uitdagingen en kansen. “Ik denk dat Nederland koploper is.” => Luister hier de podcast.


Nieuws uit de regio’s


De Noordoostpolder levert fikse bijdrage aan energieopgave - de Noordoostpolder, 15 november

Lelystad - De provincie Flevoland gaat 13,5 procent van de duurzame energie opwekken die in 2030 nodig is om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen. Dat staat in de Startnotitie Regionale Energie Strategie Flevoland (RES Flevoland). => Lees het artikel hier.


Beperkte rol Westland in energietransitie kassen - Groenten & Fruit, 18 november

De gemeente Westland kiest voorlopig voor een bescheiden rol in het faciliteren van de energietransitie, wel met focus op glastuinbouw. Dat blijkt uit de Westlandse Energie opgave, waarin drie rollen van de gemeente zijn uitgewerkt, van sterk sturend tot meer passief ondersteunen. => Lees het artikel hier.


Onderzoek energietransitie: vlag uit op Goeree-Overflakkee, druiven zuur op Voorne-Putten - Rijnmond nieuws, 20 november

Op Goeree-Overflakkee gaat de vlag uit, op Voorne-Putten is het even slikken. Niet iedereen is blij met het onderzoek van AD en Rijnmond naar de aanpak van de energietransitie. In het onderzoek van AD en Rijnmond komt het eiland naar voren als het 'pareltje' van de energietransitie, met tal van innovaties en concrete projecten. Zo wil de gemeente volgend jaar al energieneutraal zijn, dankzij de aanleg van windmolens en zonnepanelen. => Lees hier het artikel.

Iris Grobben & Jonah Link

Dr2 New Economy/Dr2 RES Academie

26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven