Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 29. vrijdag 5 juni 2020

De RES in het nieuws met deze week: "Panelen lopen als een zonnetje", "Waterstof is niet de pot goud bij de regenboog", & "Regiogemeenten gaan voor zonnepanelen, nu burger en bedrijf nog". Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag


Beantwoording feitelijke Kamervragen Klimaatneutrale energiescenario’s 2050 | 4 juni

Minister Wiebes (EZK) laat weten dat de regio’s in de afrondende fase zitten van het opstellen van hun concept-RES’en. Een groot deel van de concept-RES’en is openbaar, maar de in de regio afgesproken besluitvorming hierover is in veel regio’s nog niet of niet geheel doorlopen. Uit de analyse van PBL (1 oktober 2020 – 1 februari 2021) zal volgens hem blijken in hoeverre de RES ambities realiseerbaar zijn. Minister Wiebes vind het daarom nog te vroeg om conclusies te trekken. ⇒ Link naar dit artikel.


Beantwoording Kamervragen voortgang SDE++ en 1e openstelling SDE++ 2020 | 4 juni Als antwoord op de vraag of Minister Wiebes (EZK) om tafel zal gaan met lokale en regionale overheden over hoe de SDE++ voldoende aan zal sluiten op de keuzes die zijn gemaakt in de RES’en, meldt hij dat het gesprek met decentrale overheden via verschillende kanalen loopt, bijvoorbeeld het Nationaal Programma RES en het bestuurlijk overleg over de RES. Wiebes ziet geen risico dat de SDE++ integraal beleid, bijvoorbeeld via de RES'en, kan tegenwerken doordat kosteneffectiviteit in de SDE++ als uitgangspunt wordt genomen. ⇒ Link naar dit artikel.


In de kranten

Waterstof is niet de pot goud bij de regenboog | Trouw, 3 juni

Is waterstof dé unieke kans voor verduurzaming, zoals het ministerie schrijft? Nee, zeker niet voor woningen, aldus Ernst Worrell, hoogleraar energie, grondstoffen en technologische veranderingen, verbonden aan de Universiteit Utrecht. ⇒ Link naar dit artikel.


Panelen lopen als een zonnetje | Telegraaf, 2 juni

Zonnepanelen zijn populairder dan ooit: bijna 1 miljoen huishoudens hebben ze en de laatste stralende weken brak de productie van zonnestroom alle records. Netwerkbedrijven levert dat wel nog altijd hoofdbrekens op. ⇒ Link naar dit artikel.


Amsterdam vraagt de rechter: Red het warmtenet | Trouw, 4 juni

Gasloos wonen mag met zonnepanelen in plaats van een collectief warmtenet, oordeelde de rechter recent. Amsterdam gaat hiertegen nu in beroep: het vonnis zou warmteplannen frustreren. ⇒ Link naar dit artikel.

’Omwonenden biomassacentrale Diemen krijgen te maken met schadelijke stoffen’ | Telegraaf, 5 juni Omwonenden van de nieuwe grote biomassacentrale bij Diemen krijgen volgens drie bezorgde organisaties te maken met de uitstoot van ’extreem schadelijke stoffen’. Die komen straks vrij bij de verbranding van geïmporteerde houtpellets uit buitenlandse bossen. ⇒ Link naar dit artikel.

Nieuws uit de regio

Ymere wil geen warmtepomp voor Van der Pekbuurt

AMSTERDAM - Uit onderzoek blijkt: de Van der Pekbuurt kan ook zonder stadsverwarming van het gas af. Bewoners hopen dat ze met een warmtepomp goedkoper uit zijn, maar huisbaas Ymere wil daar niets van weten. ⇒ Link naar dit artikel.


Zandvoort kijkt in 2023 uit op grootste windmolenpark op zee ter wereld

ZANDVOORT - Tussen Den Haag en Zandvoort komt definitief het grootste windmolenpark op zee. Vattenfall bezit de vergunning en heeft nu besloten daadwerkelijk te gaan bouwen. De aanleg begint volgend jaar en het park is in 2023 naar verwachting in bedrijf. ⇒ Link naar dit artikel.

Smallingerland moet leiden in energietransitie DRACHTEN - Smallingerland moet vooroplopen in de overstap van gas naar duurzame energie. Met het huidige beleid halen we de doelstellingen niet. Een omslag in het denken is broodnodig. ⇒ Link naar dit artikel.

Twee windturbines op strekdammen Eemshaven EEMSHAVEN - Pondera en Rebel hebben het windproject bij de strekdammen in de Eemshaven overgenomen van YARD ENERGY. ⇒ Link naar dit artikel.

Grote plannen voor energietransitie in de Regio Arnhem Nijmegen

ARNHEM - In de regio Arnhem Nijmegen gebeurt er al een hoop op het gebied van schone energie, maar om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn, maar dat is nog niet genoeg. De regio Arnhem Nijmegen heeft daarom een plan opgesteld voor de komende 10 jaar. ⇒ Link naar dit artikel.

Opmars zonneparken gestuit?

FRIESLAND - Ondernemers die in Friesland een zonnepark op een landbouwperceel willen bouwen, moeten hun plannen in de ijskast zetten. Vorige week woensdag besloten Provinciale Staten van Friesland dat deze plannen voorlopig niet behandeld mogen worden. ⇒ Link naar dit artikel.

Regiogemeenten gaan voor zonnepanelen, nu burger en bedrijf nog NIJMEGEN - Liever heel veel zonnepanelen dan veel windmolens. Die keuze maken de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen in een plan voor de overstap op duurzame energie. ⇒ Link naar dit artikel.

Alphen omarmt Regionale Energiestrategie

ALPHEN - Een meerderheid van de Alphense gemeenteraad staat positief tegenover het concept van de Regionale Energie Strategie die Holland Rijnland heeft voorgesteld. Die strategie kent flinke ambities, zoals het besparen van 11% energie en het opwekken van 1,03 Twh duurzame energie in 2030 en een volledig aardgasvrije regio in 2050. ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

Winnen boeren straks de wereld met deze rijdende zonnevelden? Veranderen boeren straks van stikstofellendeling in hofleveranciers van zonne-energie en waterstof? Dat zou best eens kunnen als straks de H2arvester, een rijdend zonneveld, over het land beweegt. Hightech op Hollandse akkers. ⇒ Link naar dit artikel.


Noord-Veluwe wordt een energieneutrale regio: zo ziet dat eruit De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Hattem proberen het energieverbruik van bedrijven in de regio terug te dringen. Ook het opwekken van duurzame energie wordt bevorderd. Bedrijven spelen hierbij een belangrijke rol. ⇒ Link naar dit artikel.


Meer duurzame energie opgewekt door zonnepanelengroei en stralend weer Er is in mei 20 procent meer duurzame energie opgewekt dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Energieopwek.nl woensdag. Vooral zonne-energie nam toe, door een combinatie van meer geplaatste panelen en veel zon. ⇒ Link naar dit artikel.


Oude autobatterij krijgt tweede leven als opslag voor zonne-energie

Autobatterijen die niet goed genoeg werken om mee te rijden, kunnen winstgevend ingezet worden als tijdelijke opslag van zonne-energie. Dat blijkt uit een studie van het Massachusetts Institute of Technology. Hoewel ‘nieuwe’ batterijen te duur zijn voor rendabele opslag, zijn tweedehandsaccu’s uitermate geschikt. ⇒ Link naar dit artikel.


Duurzame energie uit biomassa domineert

Biomassa is veruit de grootste bron van duurzame energie. In 2019 maakte dit segment van de duurzame energieproductie 60% van het totaal uit. ⇒ Link naar dit artikel.

Basaltaccu voor continu schone energie

Hoe is duurzame energie op te slaan voor later? Een nieuwe optie is het opslaan van warmte in gesteente, bedacht door uitvinder Cees van Nimwegen. ⇒ Link naar dit artikel.


Regionale Energiestrategie Noord- en Midden Limburg: 1,2 terawattuur zon en wind in 2030 De regio Noord- en Midden-Limburg heeft zijn voorlopig concept Regionale Energiestrategie (concept-RES) opgeleverd. De regio wil in 2030 1,2 terawattuur duurzame elektriciteit opwekken met grootschalige zon en wind. ⇒ Link naar dit artikel.


Nederland pleit met zes EU-landen voor duurzame luchtvaart Nederland en zes andere EU-landen pleiten voor verduurzaming van de luchtvaart. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) riep donderdag tijdens een Europees video-overleg samen met Spanje, Frankrijk, Duitsland, Finland, Letland en Luxemburg de Europese Commissie op een bindend minimumpercentage voor groene luchtvaartbrandstof vast te stellen. ⇒ Link naar dit artikel.
2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven