Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 27.

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 27. vrijdag 22 mei 2020


De RES in het nieuws met deze week: "Tennet sorteert voor op centrale rol in Europese energietransitie", "Voor het eerst in decennia minder toename van hernieuwbare energie", en “Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen”. Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Afbakening Programma Energiehoofdstructuur | Woensdag 20 mei

In het Klimaatakkoord en in het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie is aangekondigd dat het Rijk een nieuw programma zal ontwikkelen voor de ruimtelijke planning van het energiesysteem. Dit betreft het Programma Energiehoofdstructuur. ⇒ Link naar dit artikel.


In de kranten

CO2-uitstoot in vier maanden met 9 procent gedaald | NRC, dinsdag 19 mei

De maatregelen tegen het coronavirus hebben gezorgd voor een ongekende daling van de uitstoot van het broeikasgas CO2. ⇒ Link naar dit artikel.


Ook de wereldwijde corona-lockdown zal het klimaatakkoord van Parijs niet redden | Trouw, dinsdag 19 mei

Door de vele lockdowns is de CO2-uitstoot flink gedaald. Goed nieuws voor het klimaat? Nou, meer een druppel op een gloeiende plaat, zo schrijven wetenschappers. ⇒ Link naar dit artikel.


Wereldwijd scherpe daling CO2-uitstoot, emissie op niveau van 2006 | Volkskrant, dinsdag 19 mei

De coronapandemie heeft geleid tot flink minder CO2-uitstoot. De emissie ligt momenteel op het niveau van 2006. ‘Je krijgt het gevoel dat we dit soort ellende moeten meemaken om de doelstellingen van Parijs te halen.’ ⇒ Link naar dit artikel.


“Investeer nu in de groene economie!” | NRC, donderdag 21 mei

De coronacrisis vraagt om investeringen van de gemeente Rotterdam. In opleidingen mét inkomen en in initiatiefnemers voor groene energie. Ook de haven moet op de schop, vindt Stephan Leewis. Die moet een centrale rol gaan spelen in de overgang naar schone energie. ⇒ Link naar dit artikel.


Succes voor Milieudefensie: streep door energieplan dat ‘groen’ gas belooft voor nieuwbouw | Trouw, dinsdag 19 mei

Nieuwe huizen toch nog een gasaansluiting geven? De Drentse gemeente De Wolden wil het, maar komt er niet mee weg. ⇒ Link naar dit artikel.


Tennet sorteert voor op centrale rol in Europese energietransitie | FD, dinsdag 19 mei

Duitsland gaat een belang nemen in landelijk netbeheerder Tennet. Nederland en Duitsland zijn daarover in exclusieve onderhandeling, maakte minister Hoekstra van Financiën dinsdag bekend. Vijf vragen aan Manon van Beek (ceo) en Ben Voorhorst (coo) van Tennet. ⇒ Link naar dit artikel.


Voor het eerst in decennia minder toename van hernieuwbare energie | FD, woensdag 20 mei

Voor het eerst in twee decennia zal er minder groei zijn in de hoeveelheid opgewekte stroom door duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). ⇒ Link naar dit artikel.

Nieuws uit de regio

Eén miljoen voor NoordseVeld op Rozen: duurzame energie voor Noordenvelders

NOORDENVELD - Eén miljoen euro leent de gemeente Noordenveld aan Energiecoöperatie NoordseVeld op Rozen. Hiermee wordt het gemakkelijker om duurzame energie beschikbaar te maken voor de hele gemeente, ook voor mensen met een smalle beurs. ⇒ Link naar dit artikel.


Gemeente gaat voor duurzame energie met Energy Common

LEIDSCHENDAM - Coöperatieve Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV) en de gemeente Leidschendam-Voorburg hebben op 19 mei hun handtekening gezet onder een intentieovereenkomst. ⇒ Link naar dit artikel.


Opinie: Energietransitie Drenthe: kijk naar Silicon Valley

DRENTHE - Er zijn geen blauwdrukken voor de energietransitie, zeker niet voor het verduurzamen van bestaande bouw. Ga niet uit van vooronderstellingen, maar kijk naar de feiten. ⇒ Link naar dit artikel.


Werken aan duurzame warmtebron

Wolvega - Weststellingwerf moet eind 2021 een visie op de warmtetransitie hebben. De visie maakt duidelijk wanneer, in welke volgorde wijken en dorpen aardgasvrij worden en welke alternatieve hernieuwbare warmtebronnen daarvoor worden ingezet. ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

“Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen”

Het aantal zonnepanelen in Nederland neemt in rap tempo toe. Bijna één op de acht huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. De grens van één miljoen woningen met zonnepanelen wordt naar verwachting binnen enkele maanden geslecht.

⇒ Link naar dit artikel.


Energie-Nederland: vertraging doelen Klimaatakkoord onacceptabel, behoud ook 'bankingjaar' SDE++

Energie-Nederland stelt dat een mogelijke vertraging van het bereiken van de doelen uit het Klimaatakkoord onacceptabel is. Het Klimaatakkoord kan zelfs een katalysator zijn voor groen herstel na de coronacrisis. ⇒ Link naar dit artikel.


Kamer bezorgd over buitenspel zetten huurders energietransitie

De Tweede Kamer keert zich tegen het plan van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) om de subsidiëring van zonnepanelen te versoberen. ⇒ Link naar dit artikel.


Podcast: Zo ziet Nederland er na de energietransitie in 2050 uit

De ambitie van het kabinet is om voor 2050 de CO2-uitstoot in Nederland naar nul te brengen. Maar hoe ziet Nederland er na de energietransitie uit? Zoals de deltawerken Nederland beschutten voor het water, wordt Nederland nu ingrijpend verbouwd voor een klimaatneutraal energiesysteem. ⇒ Link naar dit artikel.


Trafostation Zeijerveen wordt uitgebreid voor energietransitie Enexis en TenneT gaan het transformatorstation Zeijerveen bij Assen fors uitbreiden. Dat is nodig, omdat er anders geen nieuwe zonneparken op het net aangesloten kunnen worden.

⇒ Link naar dit artikel.

Hoe groot is de klap van coronacrisis voor duurzame energie?

Duurzame energie zal een klap krijgen van de coronacrisis. In 2020 zal - voor het eerst in twintig jaar - het aantal geïnstalleerde megawatts lager liggen dan het jaar ervoor. De sector zal de klap langzaam te boven komen, maar ook in 2021 zal er nog maar beperkte groei zijn. Het goede nieuws: de duurzame energiesector lijkt robuuster dan de fossiele sector. ⇒ Link naar dit artikel.

5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven