Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 26. vrijdag 15 mei 2020

De RES in het nieuws met deze week: "Verschuiving tijdsschema Regionale Energiestrategieën", "Zonnepanelen straks te duur voor huurhuis", "Kwart miljard in fonds voor duurzamer Limburg", en "De energietransitie als verbinder van platteland en stad?". Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar boi@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Regionale Energiestrategieën (RES): gevolgen corona en stand van zaken burgerparticipatie - Kabinetsaanpak Klimaatbeleid | Zondag 10 mei

Minister Wiebes (EZK) laat weten dat, aangezien de coronacrisis grote impact heeft op het maatschappelijke en politieke proces rond de RES'en, hij enkele verschuivingen in het tijdschema heeft afgesproken met de betrokken partijen. Het doel is de regio's meer ruimte te bieden voor een politiek en maatschappelijk gedragen proces.


De nieuwe planning is als volgt: - Het aanleveren van de bestuurlijk vastgestelde concept-RES wordt vertraagd tot 1 oktober 2020 (in plaats van 1 juni 2020). De PBL-analyse komt op 1 februari 2021 beschikbaar, samen met de analyse van het NP RES. - Wiebes’ toezegging om de Kamer in het najaar te informeren over het RES-proces, waaronder de burgerparticipatie, blijft staan. - De verdeelsystematiek - waar nodig - wordt gepland voor 1 februari 2021 en de oplevering van de RES 1.0 wordt vertraagd van 1 maart 2021 naar 1 juli 2021.

De brief van Wiebes zal maandag 18 mei worden behandeld tijdens de procedurevergadering van de vaste commissie EZK van de Tweede Kamer. ⇒ Link naar dit artikel.


In de kranten

’Vergoelijken biomassa slaat de plank mis’ | Telegraaf, zaterdag 9 mei

Het Planbureau voor de Leefomgeving krijgt harde kritiek na de publicatie van een vuistdik rapport over biomassa. Ondanks de groeiende onvrede over het opstoken van bossen voor elektriciteit en warmte, stelt het PBL dat zowel voor- als tegenstanders wel een punt hebben. Het concludeert zelfs dat Nederland zonder biomassa zijn klimaatdoelen niet haalt. ⇒ Link naar dit artikel.


‘Zonnepanelen straks te duur voor huurhuis’ | NRC, maandag 11 mei

Het kabinet wil zonnepanelen soberder subsidiëren. De Kamer wil niet dat de sociale huurder daarvan slachtoffer wordt. ⇒ Link naar dit artikel.


Zonnepaneel blijft efficiënt met koelende watergel | NRC, dinsdag 12 mei

Als zonnepanelen warm worden, leveren ze minder elektriciteit. Maar het kost ook energie om ze te koelen. Een gel biedt uitkomst. ⇒ Link naar dit artikel.


Rapport: ‘Voor duurzame energie is waterstof onontbeerlijk’ | Parool, woensdag 13 mei

Het Nederlandse stroomnetwerk heeft niet genoeg capaciteit om de industrie van duurzame energie te kunnen voorzien. Er moeten daarom snel miljarden worden geïnvesteerd in leidingen voor waterstofgas en afgevangen CO2 rond de havens van Amsterdam en Rotterdam.

⇒ Link naar dit artikel.


Advies: bied tien jaar zekerheid voor nieuwe energienetwerken | NRC, woensdag 13 mei

Langdurige afspraken moeten industrie en netwerkbedrijven vertrouwen geven om kapitalen te investeren in de energietransitie. ⇒ Link naar dit artikel.


Bijna helft van consumenten wil groene stroom uit eigen land | AD, woensdag 13 mei

Een grote groep Nederlanders is zich bewust van de verschillen tussen groene stroom uit het buitenland en uit Nederland zelf. Dat blijkt uit een enquête van klimaatstichting Hier. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio

Provincie investeert in duurzame energie en 'taskforce' voor zonnepanelen op daken

OVERIJSSEL - De provincie gaat 12,5 miljoen euro investeren in de energietransitie. Dit geld gaat onder meer naar een warmtenet, energiebesparing bij woningen en bedrijven en een speciale 'taskforce'. De taskforce is in het leven geroepen door Forum voor Democratie en moet het plaatsen van zonnepanelen op het dak makkelijker maken. ⇒ Link naar dit artikel.


De 'slimme strategie' van Wageningen voor groene energie

WAGENINGEN - Nederland staat voor een gigantische uitdaging: klimaatneutraal in 2050. In Wageningen willen ze dat bereiken met energietuinen en een landschapsfonds. 'Een intelligente strategie' waar de natuur van profiteert, zo vertelt wethouder Lara de Brito (GroenLinks). ⇒ Link naar dit artikel.


Kwart miljard in fonds voor duurzamer Limburg

LIMBURG - Het Limburgs Energiefonds (LEF) wordt fors uitgebreid. Momenteel zit er 90 miljoen euro in het fonds. Dat groeit nu naar 268 miljoen euro, bijna een verdrievoudiging. ⇒ Link naar dit artikel.


Inwoners van Westerwolde beginnen hun eigen energie-coöperatie

WESTERWOLDE - Een aantal inwoners van Westerwolde heeft de energie-coöperatie Stuw opgericht. Hun doel: omwonenden van zonneparken in dat gebied bijstaan. ⇒ Link naar dit artikel.


Gemeenteraad neemt meer tijd om regionale invulling Klimaatakkoord door te spreken

ODIJK - Wethouder Paul Heijmerink kwam vanavond niet toe aan het beantwoorden van de vele vragen die vanuit de gemeenteraad kwamen over de Regionale Energie Strategie (RES). Daarom werd besloten om de vragen schriftelijk te beantwoorden en op korte termijn een nieuwe datum te plannen voor een tweede Open Huis over dit onderwerp. ⇒ Link naar dit artikel.


Lokale inspraak bij Regionale Energie Strategie Drenthe

HOOGEVEEN - In de laatste raadsvergadering stond het onderwerp Regionale Energie Strategie (RES) op de agenda. Er zijn 30 regio's in Nederland en Drenthe is één van deze regio's. Elke regio moet een bijdrage leveren aan het opwekken van duurzame energie. CDA Hoogeveen vindt vooral de lokale inspraak van groot belang. ⇒ Link naar dit artikel.


Peiling onder inwoners en ondernemers over duurzame energie

TWENTE - Energie uit zon? Energie uit Wind? Op welke locatie? Of toch energie opwekken uit andere, duurzame energiebronnen? Voor die keuze staan de inwoners en ondernemers in Twenterand. Vanaf maandag 11 mei kunnen zij meepraten over de manier waarop de gemeente Twenterand toe wil werken naar een energieneutrale gemeente in 2050. "Nu meepraten en onze eigen keuzes maken, voorkomt dat we iets door het Rijk opgelegd krijgen wat we niet willen," aldus wethouder Martha van Abbema. ⇒ Link naar dit artikel.


Provincie Utrecht helpt scholen verduurzamen

UTRECHT - Utrecht wil in 2040 een energieneutrale provincie zijn. Basis- en middelbare scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het versnellen van die energietransitie. De provincie moedigt scholen aan om (verder) te verduurzamen en biedt de helpende hand. ⇒ Link naar dit artikel.

Overige media

Vijf vragen over onze grootste bron van duurzame energie: biomassa

Vorige week presenteerde het Planbureau voor de Leefomgeving een rapport over biomassa, een veel bediscussieerde bron van duurzame energie. Is biomassa een tijdelijke hekkensluiter voor zon en wind, of onmisbaar voor de toekomst? En is het eigenlijk wel duurzaam? ⇒ Link naar dit artikel.


De energietransitie als verbinder van platteland en stad?

Het landelijk gebied staat op de kaart als het gaat om opwek van duurzame energie, en de energietransitie is een belangrijk thema in de relatie tussen platteland en stad. De discussie rondom dit thema lijkt tot op heden echter vooral te gaan over hoe ‘de pijn’ zo eerlijk mogelijk verdeeld kan worden. ‘De energietransitie als verbinder van platteland en stad?’ stelt voor om in plaats daarvan kansen te identificeren – bijvoorbeeld om de plek waar energie wordt opgewekt een concrete impuls te geven. ⇒ Link naar dit artikel.


'Huizenbezitters minder bereid te investeren in verduurzaming'

Huizenbezitters zijn minder bereid om te investeren in het verduurzamen van hun eigen woning. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek onder consumenten en bedrijven. Tegenover elke huizenbezitter die bereid is zijn woning te verduurzamen, staan zo'n drie woningbezitters die juist op de rem trappen. ⇒ Link naar dit artikel.


'Hernieuwbare energie staat op de schouders van fossiele grondstoffen'

De nieuwe activistische documentaire van Michael Moore en Jeff Gibbs, Planet of the Humans, kan op veel kritiek rekenen vanuit groene, duurzame hoek. Typisch calimero-denken, vindt hoogleraar energietechnologie David Smeulders, die ervoor pleit dat we de centrale boodschap van de film ter harte nemen. Hij is te gast in aflevering #224 van de Jortcast. ⇒ Link naar dit artikel.


Onderzoekers produceren de eerste wereldwijde kaart van zonne- en windcentrales

Fossiele brandstoffen zijn wereldwijd nog steeds de belangrijkste bron van energie voor de opwekking van elektriciteit. Eind 2018 bedroeg het aandeel van de opgewekte hernieuwbare energieën slechts ongeveer 26 procent van de totale hoeveelheid. Het leeuwendeel van deze 26 procent kwam van zonnecollectoren en windturbines. Dit zijn ook de belangrijkste vormen van duurzame opwekking van energie. ⇒ Link naar dit artikel.


Zijn kolencentrales verleden tijd? Kolengebruik in Nederland bereikt dieptepunt

In 2019 was de vraag naar steenkool in Nederland historisch laag; sinds 1985 gebruikten we als land niet zo weinig steenkool. Ook elders in de wereld nam de populariteit van steenkool af. De lage prijs van gas speelde een belangrijke rol in de daling. ⇒ Link naar dit artikel.


Liander meldt groot aantal nieuwe knelpunten op elektriciteitsnet in Friesland

Netbeheerder Liander meldt dat er 7 nieuwe knelpunten bij zijn gekomen op het elektriciteitsnet in Friesland. In alle gevallen is geen extra netcapaciteit beschikbaar om duurzame energie terug te leveren. ⇒ Link naar dit artikel.

Vattenfall gestart met bouw drijvend zonnepark Gendringen: duikers plaatsen ankers

Vattenfall is bij Netterden Zand en Grind in Gendringen gestart met de bouw van zijn eerste drijvende zonnepark. Duikers hebben ankerpunten bevestigd op de bodem van de zandafgraving om zonnepanelen te verankeren. ⇒ Link naar dit artikel.

32 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven