Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 21. Vrijdag 10 april 2020

De RES in het nieuws met deze week: "Zorgen over gebrek aan inspraak en participatie bij regionale uitvoering", "Provincie geeft fiat aan biomassacentrale Diemen", en "Regio's krijgen langer de tijd voor besluitvorming energieparken". Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar Boi@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Kamerbrief stand van zaken burgerparticipatie Regionale Energiestrategieën

Minister Wiebes (EZK) meldt de stand van zaken rond burgerparticipatie in de Regionale Energiestrategieën, en de invloed die het coronavirus hierop heeft. De minister laat weten dat door de recente ontwikkelingen het tijdspad als volgt wordt: - Het aanleveren van bestuurlijk vastgestelde concept-RES wordt vertraagd tot 1 oktober 2020 (in plaats van 1 juni 2020). De PBL-analyse komt op 1 februari 2021 beschikbaar, samen met de analyse van het NP RES. - De toezeggingen van de minister om de Tweede Kamer in het najaar te informeren over het RES-proces, waaronder de burgerparticipatie, blijft staan. - De verdeelsystematiek – waar nodig – wordt gepland voor 1 februari 2021 en de oplevering van de RES 1.0 wordt vertraagd van 1 maart 2021 naar 1 juli 2021. ⇒ Link naar dit document

In de kranten

Nu Urgenda-vonnis uitvoeren kan smeulende tweestrijd binnen coalitie opnieuw doen oplaaien | FD, 9 april

Uiterlijk 1 april zou het kabinet met extra maatregelen komen om nog dit jaar de CO2-uitstoot in ons land fors te verlagen. Stok achter de deur is het inmiddels bekende Urgenda-vonnis. Maandenlang werd er aan een omvangrijk pakket gewerkt, maar voorlopig is het met de maatregelen zoals met de mop van de twee die naar Parijs gingen – ze gaan niet. Althans, voorlopig niet. ⇒ Link naar dit artikel.

Zorgen over gebrek aan inspraak en participatie bij regionale uitvoering klimaatakkoord | FD, woensdag 8 april

De uitwerking van het Klimaatakkoord loopt als gevolg van de coronacrisis vertraging op. Ook groeien de zorgen over een gebrek aan inspraak en participatie van burgers bij de lokale energieplannen. ⇒ Link naar dit artikel.

Kunstmestfabriek Yara in het Zeeuwse Sluiskil moet als broeikasbom vergroenen, hoe dan ook | Trouw, 9 april

Op plek 4 in de Vuile 15 staat de chemische industrie. Kunstmestfabriek Yara in Sluiskil moet verduurzamen en wil dat zelf ook: ‘De pluimen moeten witter worden’. ⇒ Link naar dit artikel.


Provincie geeft fiat aan biomassacentrale Diemen | Trouw, 8 april

Noord-Holland keurt de bouw van een grote houtstookcentrale goed. Actiegroepen komen juridisch in het geweer. ⇒ Link naar dit artikel.


Zonder vliegtuigen leveren mijn zonnepanelen record na record | Trouw, 7 april

Deze lente trakteert ons tot nu toe op buitengewoon mooi weer. Veel dagen met strak blauwe luchten, en dan bedoel ik echt strák blauw. Want geen wolk én geen condensspoor van een vliegtuig te zien. Plotseling krijg ik recordhoeveelheden stroom van mijn zonnepanelen. ⇒ Link naar dit artikel.


Regio's krijgen langer de tijd voor besluitvorming energieparken | Noordhollands Dagblad, 8 april

Nederlandse energieregio's krijgen langer de tijd om aan te geven of en waar ze zonne- en windparken willen laten plaatsen. De concepten voor deze plannen moesten eigenlijk voor 1 juni binnen zijn, maar door de coronamaatregelen vergaderen veel gemeenteraden niet en kunnen er ook geen bewonersbijeenkomsten worden gehouden. ⇒ Link naar dit artikel.


Duurzaam wonen: ’Tijd om groene praatjes te realiseren’ | Noordhollands Dagblad, 7 april

Van timmerman tot directeur Groene Energie bij de Nuon en ook nog eens werkzaam geweest voor Natuurmonumenten; Wim van den Essenburg (63) is een groene autodidact. ,,Toen ik met pensioen ging, was het tijd om al die mooie groene praatjes in de praktijk te brengen”, zegt hij lachend. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio

Súdwest-Fryslân laat inwoners meedenken over energietransitie

De gemeente Súdwest-Fryslân laat de inwoners middels een enquête meepraten over de toekomst van de energievoorziening in de gemeente. ⇒ Link naar dit artikel.


Leefbaar Rotterdam: Stop geld voor energietransitie in coronacrisis

Rotterdam moet voorlopig stoppen met woningen van het gas af te halen. Het geld voor de energietransitie moet voorlopig gebruikt worden om de gevolgen van de coronacrisis voor de stad zoveel mogelijk te beperken. Dat stelt Leefbaar Rotterdam voor. ⇒ Link naar dit artikel.


Zonneweide Nemerstroom levert einde van de zomer Haarense energie

HAAREN - 1.904 zonnepanelen staan binnenkort op het terrein van de rioolwaterzuivering in Haaren. Ze zijn collectief aangeschaft door inwoners van Haaren, Vught en Boxtel. Zonneweide Nemerstroom is het project gedoopt. ⇒ Link naar dit artikel.


Geld voor bedrijventerrein Kapelle, maar in de Zeeuwse pot zit nog veel meer

KAPELLE - Zes tot acht bedrijven op de Smokkelhoek in Kapelle gaan met geld van het Rijk onderzoeken hoe ze minder broeikasgassen kunnen uitstoten. Eerder kregen de gemeenten Middelburg en Schouwen-Duiveland een financiële bijdrage en er zit nog veel meer geld in de pot. ⇒ Link naar dit artikel.

Hollands Kroon peilt mening inwoners over zonne-energie digitaal

HOLLANDS KROON - De gemeente Hollands Kroon gaat digitaal ’de boer op’ met de Regionale Energiestrategie (RES). Wethouder Theo Meskers hoopt zo van inwoners te horen wat zij voor ideeën hebben - voornamelijk rond zonne-energie - voor de energietransitie. ⇒ Link naar dit artikel.


Deel parkeerplaats bij gemeentehuis Texel nog dit jaar overkapt met zonnepanelen

TEXEL - De gemeente Texel start de aanbesteding voor de overkapping van een deel van de parkeerplaats voor het gemeentehuis met zonnepanelen.⇒ Link naar dit artikel.


Actie in Waterland voor collectieve inkoop zonnepanelen

WATERLAND - De gemeente Waterland is een actie gestart voor de collectieve inkoop van zonnepanelen voor particulieren. Inwoners kunnen op die manier voordelig zonnepanelen laten installeren op hun woning. ⇒ Link naar dit artikel.Iris Grobben, Boi de Moel & Jonah Link


7 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven