Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 2

Bijgewerkt: 18 nov 2019

Nieuwsbrief 2. vrijdag 15 november 2019

Iedere week plaatsen wij op de Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit de krant, de regio en overige media met deze week: milieubewegingen akkoord met zonneparken in het landschap, windmolenactivisme als terrorisme & een handreiking voor een democratische regionale energiestrategie.


Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina. 


Nieuws uit de regio’s


Ondersteuning bij het Netimpact bepalen werkproces - NP RES,13 november

Keuzes in de inpassing van duurzame opwekking en warmte in de regio, hebben invloed op de betaalbaarheid en haalbaarheid van aanpassingen in de energie-infrastructuur. De netbeheerders bieden een gestandaardiseerd proces aan. => Lees hier het artikel.


Handreiking voor een democratische regionale energiestrategie - NP RES, 11 november

In het essay Energie en democratie bespreekt de Twentse hoogleraar Innovatie en Regionaal bestuur Marcel Boogers hoe de democratische invloed in dit bestuurlijk ingewikkelde geheel versterkt kan worden. Het probleem is nu dat het bestuur gelijktijdig op meer borden speelt (‘meervoudig’ is) terwijl de democratie per bestuurslaag ‘enkelvoudig’ is georganiseerd. Boogers ziet drie elkaar aanvullende manieren om de democratie in deze regionale verbanden te versterken. => Lees hier het artikel.


In West Overijssel wordt hard gewerkt aan de RES - 13 november

Provincie, gemeenten, waterschap en netbeheerder in West Overijssel werken samen aan een Regionale Energiestrategie. Hierin staat waar en hoeveel duurzame elektriciteit er in 2030 in de regio kan worden opgewekt en wat daarvoor nodig is. Ook de gemeente Dalfsen doet mee. In een startnota die aan de gemeenteraad zal worden aangeboden staat op welke manier de partners samenwerken. => Lees hier het artikel.


In de kranten


Staatsbosbeheer zet in duurzame energie in natuurgebieden - ND, 11 november

Staatsbosbeheer haalde in het verleden inkomsten uit de productie van hout en de verhuur van grond. Inmiddels wordt ook geld verdiend met de aanleg van bos, het plaatsen van windmolens en het opzetten van zonneparken. => Lees hier het artikel.


Is dit het landschap dat we willen? - Trouw 11 november

Nederland verdoost, versnippert, verglinstert en verwaait. Dat moet anders, vindt het Planbureau voor de Leefomgeving. Het landschap moet leidend worden in het beleid. => Lees hier het artikel.


Burgemeester boos op NCTV om windmolenactivisme - NRC, 13 november

In het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de NCTV, onder het kopje waar het windmolenverzet wordt genoemd, staat ook de dreiging van salafisten en terroristische groeperingen beschreven. „Daarmee worden de Veenkoloniën [het gebied waar de windmolens komen, red.] in één adem genoemd met groepen als IS en krijgt het de stempel terrorisme”. => Lees hier het artikel.


Milieubeweging akkoord met zonneparken in het landschap - Trouw, 13 november

Natuurclubs stemmen in met grote zonneparken. Op voorwaarde dat het milieu geen schade oploopt. => Lees hier het artikel.


Overige media


Energie én kennis uitwisselen op een bedrijventerrein - BNR, 6 november

Bij de energietransitie komt voor ondernemers een heleboel kijken, dus heeft het vaak zin om de krachten te bundelen. Dat hebben ze ook door in Bunnik, waar deze week de Green Business Club Bunnik is gelanceerd. Grote bedrijven, waaronder BOVAG, BAM en NS werken samen om te verduurzamen, te beginnen bij het vastgoed. Connor Clerx gaat in gesprek met Nils Bonder, Directeur Concernhuisvesting bij BAM. => Luister hier de BNR podcast.


Alexander Suma, Ibis Power: 'Ik vind dat we met een slakkengang door die energietransitie gaan'

Alexander Suma is de oprichter van Ibis Power en ontwikkelde Powernest. Dat is een module die windenergie met zonne-energie combineert en omzet in elektriciteit. Daarmee kunnen flats en kantoren op hernieuwbare energie draaien. In de Green Leaders podcast sprak Paul van Liempt met hem over zijn innovatieve oplossing en duurzaam leiderschap. => Luister hier de podcast.


Kabinet gooit gewicht achter stimulering hernieuwbare energieopwek op rijksgronden - Energeia 15 november

De rijksoverheid gaat binnen de eigen onroerendgoedportefeuille tachtig locaties in kaart brengen waar zij hernieuwbare energie-opwek “realistisch en kansrijk” acht. Met dit kabinetsbesluit deze vrijdag wordt een eerder pilotprogramma opgeschaald tot een officieel programma Hernieuwbare Energieopwekking op Rijksvastgoed. => Lees hier het artikel.Iris Grobben & Jonah Link

Dr2 New Economy/Dr2 RES Academie

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven