Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief - 17 juli 2020

De RES in het nieuws met deze week: "Nieuwe huizen nog altijd op aardgas, "Alleen stroom van windmolens bij overbelasting" & "Problemen elektriciteitsnet klap in het gezicht van energiecoöperaties". Lees dit en meer in de RES nieuwsbrief van deze week!


Dr2 RES academie nieuwsbrief Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Plan van aanpak Energietransitie Defensie | 16 juli 2020

In 2050 is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen 70% minder dan in 2010. Het is 1 van de ambitieuze energiedoelstellingen die Defensie zich heeft gesteld. Vandaag presenteerde staatssecretaris Barbara Visser het Plan van aanpak Energietransitie Defensie. Het plan (lopend van 2020-2022) is een stap om de energieambities uit de Defensie Energie en Omgevingsstrategie en het Strategisch Vastgoedplan te realiseren. ⇒ Link naar dit artikel.


In de kranten

Een Nederlandse primeur: zonnepanelen die drijven én draaien | Trouw, 13 juli

Drijvende zonnecellen zijn al een stunt. Maar Evides doet er in Rotterdam nog een schepje bovenop. Het drinkwaterbedrijf laat dobberende panelen meedraaien met de zon. Dat is een primeur. ⇒ Link naar dit artikel.


Halen we onze klimaatdoelen wel zónder biomassa uit hout? | NRC, 10 juli

Kritiek op gesubsidieerde biomassa uit hout neemt verder toe. Zijn de klimaatdoelen voor 2030 wel haalbaar zonder die biomassa? ⇒ Link naar dit artikel.


De Kwestie: Moet de stekker per direct uit biomassa? | Telegraaf, 11 juli

Het Nederlands klimaatbeleid, voor een groot deel gebouwd op biomassa, kreeg deze week een flinke knauw te verduren: de Sociaal-Economische Raad (SER) raadt het kabinet aan om te stoppen met de houtige biomassa als bron voor warmte en stroom, met name vanwege het vervuilende karakter. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuwe huizen nog altijd op aardgas | NRC, 16 juli

Sinds twee jaar geldt een wet om nieuwbouw niet meer op aardgas aan te sluiten. Toch komen er nog altijd duizenden nieuwe huizen bij mét aardgas. ⇒ Link naar dit artikel.

Alleen stroom van windmolens bij overbelasting | AD, 16 juli

Als het Zeeuwse stroomnet overbelast raakt, dan moeten zonne- en windmolenparken als laatste worden afgekoppeld. Want die energie wordt duurzaam opgewekt, aldus de Statenfractie van GroenLinks in schriftelijke vragen aan het dagelijks provinciebestuur. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio

Energiebesparing en duurzame energie leeft bij inwoners in Wijchen

WIJCHEN - Ruim een derde van de Wijchenaren is bezig met het gebruik van duurzame al-ternatieven voor energie. Bijna twee derde is bezig met besparen van energie. Dat blijkt uit een enquête die gemeente Wijchen heeft laten uitvoeren onder ruim 400 inwoners van de gemeente. ⇒ Link naar dit artikel.


'Betrek de inwoners van Groningen bij de aanleg van wind- en zonneparken'

GRONINGEN - De opstellers van de Regionale Energie Strategie (RES) voor Groningen moeten de inwoners van de provincie veel meer betrekken bij het plan. Dat zeggen acht maatschappelijk organisaties. ⇒ Link naar dit artikel.


Regionale Energiestrategie Drechtsteden: maximaal inzetten op daken en restgronden

De Drechtsteden willen in 2030 maximaal 1,5 petajoule duurzame elektriciteit opwekken. In de concept Regionale Energiestrategie (RES) doet de regio een bod van 0,66 petajoule dat kan oplopen tot 1,5 petajoule. ⇒ Link naar dit artikel.

Duurzame energie onder hoogspanning

De Zuid-Limburgse gemeenten hebben een strategie bepaald om heel veel duurzame energie op te wekken. Maar het plan blinkt niet uit in duidelijkheid en eenheid. ⇒ Link naar dit artikel.

‘Problemen elektriciteitsnet klap in het gezicht van energiecoöperaties’

LIMBURG - De lokale Limburgse energiecoöperaties die windmolens en zonneparken bouwen zijn boos omdat ze straks wellicht jaren de groene stroom niet kwijt kunnen aan het elektriciteitsnet. „De overheden hebben gefaald.” ⇒ Link naar dit artikel.

Onderzoek: landbouwgrond rond Zeijen en op Messchenveld geschikt voor zonnepanelen

ASSEN - Rond Assen ligt nog 60 tot 110 hectare landbouwgrond dat potentieel inzetbaar is voor het realiseren van grootschalige energieopwekking met zon. Dat blijkt uit onderzoek door de gemeente.

De grootste verbouwing van de Veluwe sinds de oorlog staat voor de deur

VELUWE - Komt er de komende tijd een zonnepark of een windpark in uw achtertuin te staan op de Noord Veluwe? Mensen kunnen vanaf nu meepraten over de plannen voor grootschalige wind- en zonneparken. Via de website energienoordveluwe.nl kan iedereen zijn mening geven in een enquête. Waar moeten de windmolens en zonneparken komen te staan?⇒ Link naar dit artikel.


‘Etten-Leur zit op de goede duurzame weg - maar het tempo mag wel omhoog’ ETTEN-LEUR - Toen DuurSaam Etten-Leur een jaar of vijf geleden begon zette de club hoog in: in 2020 moest 20 procent van de energie in Etten-Leur duurzaam worden opgewekt. ,,Daar zijn we nog niet”, concludeert voorzitter Jan van Alphen, nu we in dat jaar zitten. ,,Maar we zijn optimistisch over de ontwikkelingen.” ⇒ Link naar dit artikel.


Overige media

3 coronalessen voor de RES’en

De coronamaatregelen leidden in extreem korte tijd tot aanpassing in gedrag bij een brede groep mensen. Ambities rond de energietransitie vragen eenzelfde impact, namelijk gedragsaanpassingen naar een duurzamere leefstijl. Toch is het lastiger om mensen daarvoor in beweging te krijgen. Wat kunnen we bij de RES’en leren van gedragsverandering in de coronacrisis? ⇒ Link naar dit artikel.


D66 pleit voor Route du Soleil langs de A2: motie voor grootschalige zonne-energie

De fractie van D66 ’s-Hertogenbosch wil dat er op en rond de A2 tussen Vught en Deil op grote schaal zonne-energie wordt opgewekt. De politieke partij heeft hiertoe een motie in de gemeenteraad ingediend. ⇒ Link naar dit artikel.


Forteiland Pampus gaat duurzaam op de schop Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, blaast Pampus zijn geschiedenis als zelfvoorzienend eiland nieuw leven in. Cultuurhistorie en innovatie gaan daarbij hand in hand. Zo wordt Pampus een showcase voor de energietransitie en voor het verduurzamen van erfgoed. ⇒ Link naar dit artikel.


19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven