Zoeken
  • Dr2 RES Academie

De RES in het nieuws: Nieuwsbrief 14.

vrijdag 21 februari 2020

De RES in het nieuws: "Kabinet stelt met SDE++ €5 miljard beschikbaar voor CO2-reductie", "Waterstof is niet te stuiten" en "De klimaatplannen van regio FoodValley". Lees het in de RES nieuwsbrief van deze week!


Iedere week plaatsen wij vanuit Dr2 RES Academie een overzicht van actuele ontwikkelingen voor de Regionale Energiestrategie, uit Den Haag, de krant, de regio en overige media. Bijzonder nieuws in eigen regio? Deel het vooral met ons en stuur een mailtje naar jonah@dr2neweconomy.com! Altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.


RES: de opgave

In de RES werken overheden met maatschappelijke partners, netbeheerders (voor gas, elektriciteit en warmte), het bedrijfsleven en waar mogelijk bewoners regionaal gedragen keuzes uit. Dit doen zij voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving (van fossiele naar duurzame bronnen) en de daarvoor benodigde opslag- en energie-infrastructuur.


Nieuws uit Den Haag

Kabinet stelt met SDE++ €5 miljard beschikbaar voor CO2-reductie

De eerste ronde van de verbrede Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt tussen 29 september en 22 oktober 2020 opengesteld. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de nieuwe regeling. Naast hernieuwbare energieproductie komen in de nieuwe regeling ook CO₂-reducerende technologieën in aanmerking voor subsidie. => Link naar dit bericht.


In de kranten

Getouwtrek om windmolens, Telegraaf, 18 februari

Het gemeentelijk verzet tegen nieuwe windmolens groeit. Juist nu ter uitvoering van het klimaatakkoord plekken worden gezocht voor hernieuwbare energie, zet een aantal plattelandsgemeenten de hakken in het zand. Maar is die weigering op termijn wel houdbaar? => Link naar dit artikel.


Duurzaam is belangrijk, betaalbaar ook | Trouw, 15 februari

De verouderde naoorlogse woningen in de Nijmeegse buurt Jerusalem gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuwe energiezuinigere wijk. Gasloos bouwen? Dat is te duur. ⇒ Link naar dit artikel.


Met biomassa op weg naar negatieve CO₂-emissies | FD, 15 februari

Om de langetermijnklimaatdoelen te halen, is het niet voldoende om CO₂-emissies te reduceren. Er zal CO₂ uit de lucht moeten worden verwijderd. Het Britse Drax Power zet de eerste stappen met 's werelds grootste biomassacentrale. ⇒ Link naar dit artikel.


Waterstof is niet te stuiten | AD, 15 februari

Ultieme energiebron heeft één nadeel: de prijs. Lange tijd was waterstof het buitenbeentje bij de energieproductie. Maar het tij keert, waterstof wordt populair als energiebron in het vervoer, de industrie en in huis. ⇒ Link naar dit artikel.


Nieuws uit de regio

Geslaagde bijeenkomst over de RES | 0297, 18 februari

Vijfentwintig inwoners, raadsleden, bedrijven en vertegenwoordigers van buurtbeheren hebben donderdagavond 6 februari 2020 deelgenomen aan de bijeenkomst over de Regionale Energie Strategie (RES). In een positief kritische sfeer hebben de deelnemers kunnen meepraten en discussiëren over de zoeklocaties en kansen voor grootschalige opwek van elektriciteit via wind en zon in Uithoorn en De Kwakel => link naar dit artikel.


Een regio voor op schema RES-plan | Binnenlands Bestuur, 21 februari

De dertig regio’s die een regionale energiestrategie (RES) moeten maken, moeten nog een hoop doen voordat ze op 1 juni een concept kunnen presenteren. Veel regio’s ontbreekt het aan capaciteit. Tijdsdruk en een krappe deadline zijn een belangrijke zorg. Uit de inventarisatie blijkt dat er een groot verschil zit tussen de regio’s. Het merendeel is al bezig met het ontwikkelen van scenario’s, maar nog niet begonnen met het afwegen en afstemmen daarvan met verschillende partijen. Slechts één regio heeft al een concept-RES klaar. => link naar dit artikel.


Dit zijn de klimaatplannen van de regio FoodValley: windmolens en zonneparken in Nijkerk, Scherpenzeel en langs snelwegen | Gelderlander, 20 februari

De regio Foodvalley maakte donderdag haar voorlopige klimaatplannen bekend. In Nijkerk, Scherpenzeel en langs de regionale snelwegen verrijzen mogelijk windmolens en zonneparken. Overtollige warmte van bedrijven in Voorthuizen en de Harselaar moeten huishoudens gaan verwarmen. => link naar dit artikel.


Zaanse Energie Koöperatie: ‘Zon-en windenergie, het valt niet mee’ | Noordhollands Dagblad, 20 februari

„Onze ervaring is dat het niet zo eenvoudig is”, zegt bestuurslid Kees Bank van de Zaanse Energie Koöperatie (Zek) over de Regionale Energie Strategie. De Zek is zelf namelijk al lange tijd bezig met het vinden van nieuwe schuurdaken voor zonnepanelen. Het wil maar niet lukken. => link naar dit artikel.


Twee reuzen van 180 meter naast Achterveld | Leusderkrant, 19 februari

Als het aan gemeente Barneveld ligt staan er binnenkort minstens twee reuzen van 180 meter hoog naast Achterveld. Nog lang niet alle bewoners hebben weet van de bouw van de windmolens, maar inmiddels zijn al wel de eerste formaties gevormd om de plannen van tafel te krijgen. => link naar dit artikel.


Erik Vermeulen (Forza Haarlemmermeer): Kerncentrale mag op de plek van mijn huis | Noordhollands Dagblad, 18 februari

„Op de plek van mijn huis mag een kerncentrale komen. Dan bouw ik daar een nieuw huis bovenop en daar ga ik dan wonen.” Forza-raadslid Erik Vermeulen houdt van duidelijkheid, ook als de regionale energie strategie wordt besproken. => link naar dit artikel.


Amsterdams elektriciteitsnet moet op de schop - en dat heeft een prijskaartje | Het Parool, 18 februari

Netwerkbedrijf Alliander investeert bijna 3 miljard euro in de zwaardere stroomnetten die nodig zijn voor de overgang op duurzame energie. De aandeelhouders, waaronder de gemeente Amsterdam, gaan dat voelen in hun portemonnee. => link naar dit artikel.


Overige media

Wethouder Rik van Woudenberg: 'Duurzaamheid wordt het thema voor de komende jaren' | Unity.nu, 17 februari

Hij is net een maand wethouder voor D66 in Leiderdorp; Rik van Woudenberg. Vrijdagmiddag was hij te gast in het Unity.NU-programma de VrijMiBo om te vertellen over zijn eerste maand, plannen en ambities. Iedereen realiseert dat we de aarde aan het misbruiken zijn. Dan hebben we ook nog de problematiek met gas en de regionale energiestrategie. We moeten met elkaar het gesprek voeren 'hoe gaan met de komende 30 jaar met de energietransitie om?' => Luister hier naar dit interview.


Wekelijks op de hoogte blijven van het relevantste nieuws m.b.t. tot de RES, schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.
12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven